Ett tvillingpar har rätt till 480+180 föräldradagar, jämfört med två tätt födda "enlingar" där dagarna uppgår till 480+480.
Ett tvillingpar har rätt till 480+180 föräldradagar, jämfört med två tätt födda "enlingar" där dagarna uppgår till 480+480.

Försäkringskassans Facebook-sida har bombats med inlägg och kommentarer från arga föräldrar som tycker att föräldradagarna som tvillingförälder är för få. ”Våra barn får inte lika stora möjligheter att knyta an till sina föräldrar som andra barn”, skriver en mamma till Metro.

Under måndagen uppmanade Facebook-gruppen Tvillingupproret alla föräldrar med tvillingar att fylla Försäkringskassans Facebook-sida med med inlägg om orättvisan i antalet föräldradagar för tvillingföräldrar.

Ett tvillingpar har nämligen rätt till 480+180 föräldradagar, jämfört med två tätt födda "enlingar" där dagarna uppgår till 480+480. Många tvillingföräldrar har reagerat på orättvisan och efter uppmaningen har Försäkringskassans Facebook-sida fyllt med arga kommentarer och frågor från föräldrar som uttrycker sitt missnöje över regelverket.

LÄS MER: Juha, 50, demonstrerar för att få Försäkringskassan att se honom

”Varför ska mina tvillingar diskrimineras noga av de är födda på samma dag??? Om jag hade fått tvillingar olika år på varsin sida om midnatt hade de haft samma rätt som alla enlingar!!! Ni hör ju själv hur fel de låter!”, skriver en användare på Facebook.

Många menar att tvillingbarn inte får lika stora möjligheter att umgås med och knyta an till sina föräldrar som andra barn eftersom antal föräldradagar är färre. De vill att det ska finnas en möjlighet för att båda föräldrarna att vara hemma och tillsammans ta om hand om barnen.

”Tvillingar är två barn och egna individer varför har de inte rätten att vara två då och ska ha och få samma rättigheter som alla andra barn”, skriver en annan användare.

LÄS MER: DNA-testet avslöjade: Hennes tvillingar hade varsin pappa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset