Bernth Uhno vägrar måla om sitt hus.
Bernth Uhno vägrar måla om sitt hus.

Kommunen i Skänninge vill tvinga Bernth och Nadja Uhno att måla om sitt gultonade hus eftersom det anses sticka ut för mycket i omgivningen. Men husägarna vägrar. Nu får de oväntat stöd från miljardären Roger Akelius.

Det var i vintras som det gulmålade huset i Skänninge i Mjölby blev rikskänt. Skänningeborna Bernth och Nadja Uhno hade målat sitt hus i gulröda nyanser, tonat från mörkt till ljust. Men kommunen ansåg att färgsättningen inte passade in i omgivningen, bland annat eftersom villan ligger granne med ett klosterområde från 1200-talet med riksintresse.

Stadsbyggnadsnämnden beslutade att tvinga husägarna att måla om. Men de gav sig inte så lätt utan överklagade beslutet till Länsstyrelsen.

Nu har paret fått hjälp från oväntat håll, rapporterar Corren. Fastighetsmogulen Roger Akelius har nämligen ryckt in till parets försvar.

På 90-talet grundade han Akelius fastigheter som blev Sveriges största privata bostadsbolag. I dag ägnar han sig främst åt välgörenhet och är enligt Expressen god för 11 miljarder kronor.

►LÄS MER: Därför är Bernths hus inte tillräckligt svenskt

Roger Akelius läste en artikel på nätet om fallet i Skänninge och bestämde sig för att hjälpa till.

"Jag såg det vackra konstverket i form av målning på ett tråkigt hus. Ingen vanlig målare klarar att få fram en liknande schattering" skriver Roger Akelius i ett mejl till Metro.

Han fortsätter:

"Det finns ingen saklig grund för beslutet, utan enbart tyckande från amatörer."

Nu har han hjälpt paret Uhno att skriva en 24-sidor lång bilaga till överklagandet till Länsstyrelsen.

Han är inte heller främmande för att bidra ekonomiskt till att driva ärendet vidare om Länsstyrelsen skulle gå på kommunens linje.

– Jag kan donera en halv miljon för att slå sönder maktens dumheter, säger han till Corren.

Länsstyrelsen väntas besluta om ärendet inom ett par veckor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset