Arbetarna på Foxconn behandlades som maskiner enligt en undersökning gjord av Students & Scholars Against Corporate Misbehavior (Sacom).
Arbetarna på Foxconn behandlades som maskiner enligt en undersökning gjord av Students & Scholars Against Corporate Misbehavior (Sacom).

Efter att 14 arbetstagare på teknikjätten Foxconn, i Kina, begått självmord de senaste 16 månaderna ska arbetarna blivit tvingade att skriva på ett kontrakt där de lovar att inte begå självmord, enligt The Daily Mail. Foxconn arbetar bland annat tillsammans med Apple och har varit en del av tillverkningen av både Iphonen och Ipaden.

En undersökningen gjord av Students & Scholars Against Corporate Misbehavior (Sacom) visar på hemska arbetsförhållanden i Saxconn´s fabriker. De hävdar att det var vanligt med extrem övertid. En arbetstagares lönespecifikation hade, enligt The Observer, 98 övertidstimmar på en månad. Under intensiva perioder, till exempel när efterfrågan på Ipaden är stor, fick arbetstagarna bara en ledig dag på två veckor. Arbetare som presterade dåligt blev offentligt förödmjukade inför sina kollegor och de fick inte prata med varandra eller sitta ner under sina 12-timmars skift, rapporterar The Daily Mail.

Ledningen på Foxconn förnekar att arbetsförhållandena skulle ligga till grund för de många självmorden och istället har det påståtts att arbetarna tar livet av sig för att deras familjer ska bli ekonomiskt kompenserade för det. Det är också en del av det avtal de nu måste skriva på där de dels lovar att inte ta sitt liv men också att om de ändå skulle ta sitt liv så får deras anhöriga endast ansöka om den minsta sortens kompensation för det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset