Efter en manifestation mot våld och förtryck i Hedemora i torsdags har en ung muslimsk kvinna och en lokal politiker tvingats bo på hemliga adresser.
Efter en manifestation mot våld och förtryck i Hedemora i torsdags har en ung muslimsk kvinna och en lokal politiker tvingats bo på hemliga adresser.

Efter en manifestation mot våld och förtryck i Hedemora i torsdags har en ung muslimsk kvinna och en lokal politiker tvingats bo på hemliga adresser. Bakgrunden är att kvinnan blivit trakasserad och slagen för att hon inte lever på "rätt sätt".

21-åriga Walaa bor i Hedemora. I en intervju med P4 Dalarna berättar hon att hon under en lång tid har blivit trakasserad av människor. Det började med att hon berättade att hon är muslim.

– Det är inte bara män. Kvinnor stoppar mig också på gatan och frågar: "Varför bor du själv? Varför gifter du dig inte? Varför bär du inte slöja?", säger Walaa till P4 Dalarna.

Blev slagen

Allt kulminerade i förra veckan när hon konfronterade en ung man som hon hävdar har förföljt och förolämpat henne flera gånger. När hon stötte bort honom blev hon slagen i ansiktet, berättar hon. Händelsen är polisanmäld.

Efter det blev det väldigt upprörd stämning på sociala medier, enligt Anna Eling, ordförande för Liberalerna i Hedemora.

– Då bestämde jag direkt att vi gör en manifestation för det är så vi löser konflikter i Sverige. Vi gör det genom att försöka diskutera och tala om att "det här är inte rätt", säger Anna Eling till TT.

Manifestationen hölls i torsdags och arrangerades av Liberalerna tillsammans med GAPH – riksorganisationen mot hedersvåld.

Ungefär 200 personer var på plats, enligt Anna Eling. Liberalernas partiledare Jan Björklund höll tal liksom representanter från andra partier. Walaa var med och manifesterade och det var även Anna Elings partikollega Mostafa Geha.

Hemlig adress

På plats fanns också den misshandelsmisstänkte mannen, tillsammans med några andra.

– De var väldigt arga för att vi hade satt ner foten. Det slutade med att den här mannen som misshandlade Walaa hotade Mostafa till livet, säger Anna Eling.

Hotet är polisanmält och mannen togs in till förhör. Han släpptes senare, men misstankarna mot honom kvarstår, rapporterar P4 Dalarna.

Både Walaa och Mostafa Geha bor nu på hemliga adresser. Anna Eling har varit i kontakt med båda.

– Vi tänker inte backa. Nu får det vara nog. Människor ska kunna känna sig trygga på våra gator och i vårt samhälle.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset