Nästan ett år efter Alexander Gustafsson senaste UFC-match är det nu dags igen. I Hamburg ställs "The Mauler" mot Jan Blachowicz från Polen.
Nästan ett år efter Alexander Gustafsson senaste UFC-match är det nu dags igen. I Hamburg ställs "The Mauler" mot Jan Blachowicz från Polen.

Efter två raka förluster följde en tid med tvivel och oro.Mot Jan Blachowicz ska Alexander Gustafsson visa att han har det som krävs.– Det här är en fajt som jag bara måste vinna, säger han inför UFC-galan i Hamburg.

2015 blev året som Alexander "The Mauler" Gustafsson lämnade hyllningarna bakom sig – och blev ifrågasatt.

Det gick till och med så långt att han själv började tvivla på sin kapacitet.

Var förlusterna början på slutet?

Skulle han få någon ny chans att slåss om mästarbältet?

Eller var karriären över?

Det var bara en bråkdel av tankarna som fyllde 29-åringens huvud efter förlusterna mot Anthony Johnson i Stockholm och titelmatchen mot Daniel Cormier i Houston.

– Det är klart att jag blev orolig. Jag tvivlade på mig själv. Hade jag verkligen det som krävs? Det var absolut något som jag gick igenom, säger han.

"Fötterna på jorden"

TT: Hur hanterade du det?

– Det gällde att ha fötterna på jorden. Det gällde att vara ärlig och realistisk mot mig själv. Sedan gällde det att ha bra människor runt omkring mig, säger han.

Efter förlusten var han avstängd i sex månader, en standardprocedur inom UFC. Med tiden förvandlades tvivlet och oron till en inre drivkraft att kämpa vidare och fortsätta sträva efter en ny chans till en match om mästarbältet i lätt tungvikt.

– Jag har varit på målsnöret när jag har mött de bästa i världen... Jag vet att det finns mer att ta av. Det finns potential, säger han.

"Måste vinna"

Lördagens fajt i Hamburg, mot Jan Blachowicz från Polen, ska bli första steget tillbaka till vinsttrenden som fanns där före första titelmatchen mot Jon Jones.

Trots att det var närmare ett år sedan senaste matchen är Gustafsson säker på sin sak. Han kommer att vinna.

– Att tävla är som att lära sig cykla. Det sitter där hela tiden. Samtidigt är det lite vad man gör det till. Låter man sina känslor och tankar spela ett spratt med dig då gör de det. Det gäller bara att vara fokuserad och se det som en dag på jobbet. Det är inte världens största grej, säger han.

TT: Vad händer om du förlorar igen?

– Oj. Jag vet inte. Jag har inte tänkt på det, jag har inte vågat. Vi får ta det senare, men gud förbjude att det blir så. Det här en fajt som jag bara måste vinna, säger Alexander Gustafsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset