Twenty One Pilots, som består av kompisarna Tyler Joseph och Joshua Dun, spelade på Annexet i Stockholm på torsdagen.
Twenty One Pilots, som består av kompisarna Tyler Joseph och Joshua Dun, spelade på Annexet i Stockholm på torsdagen.

För två år sedan spelade de inför omkring 200 personer på Fryshuset i Stockholm. När Twenty One Pilots återvände till Sverige i veckan var arenan betydligt större – och samtliga 3 500 biljetter till konserten i Annexet hade sålt slut på mindre än en timme.

Tyler Joseph och Joshua Dun avslutar varandras meningar. Och om de väl får spinn på ett skämt har de svårt att släppa det. Sedan flera år tillbaka brukar de till exempel hitta på olika historier om hur de träffades, när de får frågan i intervjuer:

– Jag jobbade i kiosken vid en pool och Tyler stod i kön för att köpa nachos. När det körde ihop sig för mig hoppade han in i kuren och hjälpte mig, säger Dun medan Joseph instämmer entusiastiskt.

Sanningen är att de blev nära vänner 2010. Året därpå lämnade originalmedlemmarna Chris Salih och Nick Thomas bandet och Dun tog plats bakom trummorna. Sedan dess har de varit en duo.

Skriver nytt

Deras fjärde album "Blurryface" kom i fjol och innehåller låtar som "Ride" och "Stressed out". Den senare har spelats över 563 miljoner gånger på Spotify.

Parallellt med den pågående turnén skriver de material till nästa skiva.

– Det är svårt att inte kunna isolera sig i en studio, säger Joseph.

Han förklarar att det kräver mer koncentration, men att det också har fördelar:

– Det finns inget som inspirerar oss så mycket som att spela live.

Vill sprida kreativitet

Så sent som i juni släppte bandet en cover på My Chemical Romances "Cancer" och låten "Heathen", som var ledmotivet till storfilmen "Suicide squad".

– Låten är delvis inspirerad av filmen. Men jag var så säker på att de inte skulle gilla låten att jag bestämde mig för att skriva något som lika gärna skulle kunna höra till vår nästa skiva, säger Joseph.

Vad har de för mål med sin musik? Ett är att de ska sprida kreativiteten vidare.

– Om vi gör något som lockar andra att skapa någonting, vad som helst, så känns det som att vi har gjort något viktigt och bra, säger han.

Jessica Gow/TT
Tyler Joseph och Joshua Dun upplever de svenska fansen som artiga. "Jag har träffat många fans som har velat skaka hand eller ge mig en kram – inte nödvändigtvis ta en selfie som så ofta annars", säger Dun om de svenska fansen.
Jessica Gow/TT
"Jag älskar att spela och turnera. När vi uppträder känns det som att bandet rör sig framåt", säger Joshua Dun (till vänster). Han är ena halvan i Twenty One Pilots, den andra utgörs av Tyler Joseph.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset