"Twitters aggressiva nedstängning av IS-konton har inneburit att det tidigare livfulla IS-nätverket på Twitter knappt existerar längre."
"Twitters aggressiva nedstängning av IS-konton har inneburit att det tidigare livfulla IS-nätverket på Twitter knappt existerar längre."

Under årets sex första månader har Twitter tagit bort närmare 300 000 terroristkonton, meddelar företaget i sin transparensrapport. Enligt företaget har man kunnat göra detta med hjälp av nya spambekämpningsverktyg.

Twitter har tagit bort närmare 300 000 konton som kopplas till terrorism under årets första sex månader. Det meddelar företaget i sin senaste transparensrapport. Nästan alla terrorkonton, 95 procent, kunde upptäckas automatiskt med hjälp av nya verktyg företaget utvecklat. Bara fem procent av kontona som tagits bort flaggades av faktiskt människor, jämfört med 26 procent året innan.

De nya utvecklade verktygen är en del av ett större försök från Twitters sida att bekämpa spridningen av propaganda för terrorism på sitt community, rapporterar Financial times. Detta efter kritik från myndigheter i Europa och USA, som menat att Twitter i en alldeles för hög grad är drabbat av troll, trakasserier och terroristpropaganda.

LÄS MER: Så rekryterar terroristerna i svenska Facebookgrupper

Enligt Twitter har deras verktyg blivit så effektivt att 75 procent av alla konton som tagits bort kunde tas bort innan de ens hann skicka ut sin första tweet. Överlag har dock antalet konton som tagits bort minskat med 20 procent jämfört med perioden juli–december 2016. Enligt företaget är detta på grund av att man blivit så bra på att stänga ned terrorrelaterade konton, någonting som det finns ett visst stöd för.

”Vår forskning visar att Twitter inte längre är ett stort medium bland IS-sympatisörer. Twitters aggressiva nedstängning av IS-konton har inneburit att det tidigare livfulla IS-nätverket på Twitter knappt existerar längre.”, skriver Maura Conway och en grupp forskare vid det EU-stödda akademikernätverket Vox-pol, som fokuserar på extremism på nätet, tidigare i år. Istället flockas nu IS-anhängare till det mer anonyma sociala nätverket ”Telegram”.

Rapporten visar också hur Twitter stängt ned konton på uppdrag av länders myndigheter. 98 procent av dessa förfrågningar – 16 414 – rörde ”missbruk”, en kategori som bland annat innefattar olika former av trakasserier. Twitter har lytt myndigheternas önskningar i 13 procent av fallen. Enbart 338 förfrågningar har rört terrorism, 92 procent av dessa togs ned.

LÄS MER: Här sprider IS propaganda – helt öppet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om IS terror