Många fans var besvikna på Sveriges spel i segermatchen mot Sydkorea. Men vi kan inte förvänta oss något annat av laget, menar Emma Lukins, grundare av @klartextVM.
Många fans var besvikna på Sveriges spel i segermatchen mot Sydkorea. Men vi kan inte förvänta oss något annat av laget, menar Emma Lukins, grundare av @klartextVM.

Sverige slog Sydkorea och inledde VM med en seger. Men uppfattningarna går isär – var Sverige verkligen bra, eller var det Sydkorea som var dåliga? Metro kontaktade Emma Lukins, grundare till Twitter-kontot @klartextVM, för att reda ut Sveriges VM-öde.

Hur bra var Sverige mot Sydkorea egentligen? 

– Jag tycker att prestationen är vad vi kan förvänta oss av Sverige. Den här upplagan är inte ett gäng som kommer trixa en massa, det kommer inte bli så mycket roligare. Det är viktigt att förstå, det är så här Sverige spelar. Det behöver inte vara något dåligt, men det är så det där.

Okej. Vad betyder segern för fortsättningen? Är vi vidare?

– Absolut inte! När man pratar med spelarna själva vill de aldrig att man säger att det är klart förrän det är helt klart, matematisk. Det är ju Tyskland och Mexiko kvar. Tyskland är ett bättre lag än Sverige, de är bäst i gruppen, även om de förlorade den första matchen. Mexiko visste vi ju inte innan VM om de var bättre än Sverige, kanske ser det ut så nu för att de slog Tyskland, men det vet vi fortfarande inte. Det går inte att döma ett fotbollslag efter hur de presterar i en match, det kan vara andra förutsättningar i nästa. Så här: Tro inte att Sverige är världsbäst för att de vann, men tro inte heller att Mexiko är superbra för att de slog Tyskland.

LÄS MER: Svensk seger i VM-premiären – bröt 60 år lång förbannelse

Har vi någon chans alls mot Tyskland? 

– Rent logisk så nej, vi har inte en chans. Men, det finns alltid ett men i sport, en fotbollsmatch är en organisk produkt som växer fram, ingenting är givet. Vi har sett Sverige prestera bra ”elimineringsfotboll” mot lag som ska vara bättre, vi slog ju Frankrike och Italien på vägen till VM, så det finns absolut en chans att slå Tyskland.

Vilken match är svårast, Tyskland eller Mexiko? 

– Jag tror att Mexiko blir en svårare match för Sverige än vad Tyskland blir. Det går inte att sätta en given taktik, det blir lurigare för Sverige att veta hur de ska spela. Mot Tyskland vet vi att Sverige kommer bli laget som backar hem lite och ligger på kontring, och det är man bekväma med.

LÄS MER: Spelarbetyg: De var bäst – och sämst – i Sveriges VM-premiär

Kan Sverige vinna VM?

– Nej, det går inte! Man säger att allt kan hända i fotboll, men Sverige kan inte vinna VM. Det ska man ha med sig när man tittar, till slut är vissa lag alltid för bra. Man ska vara jätteglad om Sverige går vidare från gruppen, och bli inte besviken om VM tar slut i en åttondelsfinal.

Nehe. Vilket lag har sett bäst ut då?

– Belgien? En match in så går det inte riktigt att säga vilka som sett bäst ut. I så fall kanske man skulle säga Ryssland, som vann mot Saudiarabien med 5-0. Men storfavoriterna är fortfarande favoriter, med Belgien som kanske har seglat upp lite där bakom. Brasilien, Tyskland, Frankrike eller Spanien vinner förmodligen VM, världen är som den är.

Om @klartextVM

Emma Lukins, tidigare sportreporter på nyhetsbyrån TT och numera redaktör på Eurosport, grundade kontot i samband med att fotbolls-VM började.

Syftet är att alla, även de som inte är intresserade, ska kunna följa fotbolls-VM.

– Jag skriver allt du behöver veta för att hänga med, i alla fall lite grann. Tillräckligt mycket för att njuta av matcherna, utan svårförstådda referenser och krav på förkunskap. Det är till dem som inte riktigt förstår vad deras vänner, familj och partner pratar om under fotbolls-VM, förklarar Emma Lukins.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset