Alla har förmodligen träffat någon de beskrivit som "creepy". Men vad som faktiskt gör en människa till ett creep är svårare att pricka in. Två forskare har sökt svaret.

Många människor har träffat någon de tycker är "creepy", ungefär läbbig eller läskig på svenska. Men vad som faktiskt gör dig creepy är svårt att pricka in. "Creepiness" är ett sådant drag vi känner igen när vi ser det.

I en ny studie som publicerades i den vetenskapliga journalen "New ideas in Psychology" har forskarna Francis T. McAndrew och Sara S. Koehnke försökt söka svaret på frågan om vad det egentligen innebär att vara creepy, och vilka drag det är som orsakar effekten.

► LÄS MER: Stör du dig på folk som tuggar högt? Problemet kan ligga hos dig
 

Enligt forskarna kan creepniess förstås som en känsla som uppstår när någon beter sig oberäkneligt eller normbrytande. Enligt forskarna är vi evolutionärt disponerade att koppla samman sådant beteende med en osäkerhet om huruvida en sådan person faktiskt är ett hot mot oss eller inte.

I studien samlade Koehnke och McAndrew in data från 1 341 personer i olika åldrar, som fick rangordna hur mycket de kopplade samman olika beteenden, yrken och intressen med att vara creepy. Svaren är kanske ingen större överraskning. Det som människor tycker är mest creepy är människor som regelbunden slickar sig om läpparna, skrattar vid opassande tillfället och ständigt försöker få samtalet att handla om ett specifikt ämne, särskilt sex.

De drag som ansågs vara mest creepy var flottigt hår, blek hud, "ett konstigt leende", påsar under ögonen och smutsiga kläder. De arbeten som kopplades mest samman med creepiness var clowner, djuruppstoppare, sexbutiksägare och begravningsentreprenörer.

För kvinnor hade creepiness mycket oftar en sexuell underton. Framför allt uppfattade kvinnor oombedda sexuella närmande, fotoförfrågningar och inbrott i den privata sfären som särskilt creepy.

► LÄS MER: Ny studie: Därför ska du låta din pojkvän gå ut och dricka öl med grabbarna

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset