Steven Stamkos, till höger, under träning med Kanada inför World Cup.
Steven Stamkos, till höger, under träning med Kanada inför World Cup.

Kanadas plan inför World Cup är enkel.Hårt arbete ska ge framgång.– Det är typisk kanadensisk hockey som gäller, säger Steven Stamkos inför premiärmatchen mot Tjeckien.

OS-guld 2010 och 2014. VM-guld 2015 och 2016. Nu siktar Kanada på att fortsätta framgången i World Cup, som avgörs på hemmaplan i Toronto.

– Vi förstår vad det blir för uppståndelse av att den här turneringen spelas i Kanada och vad det innebär att vara favorit, säger Tampa Bays skyttekung Steven Stamkos.

– Men vi inser även att om vi spelar på det sättet vi ska göra så är det svårt för andra lag att vinna mot oss.

"Jobba extremt hårt"

Enligt 26-åringen, som missade nästan hela förra säsongens Stanley Cup-slutspel på grund av en blodpropp, är det den enkla vägen som ska ge resultat.

– Vi ska jobba extremt hårt. Vi ska få ner pucken djupt och använda vår storlek och styrka. Vi har mycket skicklighet i laget och dessutom har vi spelare som kan spela på båda sidorna av planen, säger han.

Samtidigt är NHL-stjärnan väl medveten om att det inte finns några garantier i World Cup.

Spelformatet – tre gruppspelsmatcher, en semifinal och en finalserie i bäst av tre matcher – gör att minsta lilla misstag kan bli ödesdigert.

"Alla kan vinna"

– Alla kan verkligen vinna mot alla, och det är vad som gör den här turneringen spännande, säger Steven Stamkos.

– Vi har inte råd med att ha en dålig match eller råka ut för en felstuds. Det kan göra att vi blir utslagna. Vi måste vara fokuserade hela tiden, och vår ledarstab har verkligen förberett oss inför det som väntar.

Kanada inleder World Cup mot Tjeckien natten till söndag, och ställs sedan mot USA och Europalaget. USA spelar öppningsmatchen mot Europalaget klockan 21.30 på lördagskvällen.

Sverige och Ryssland kliver in i turneringen på söndag. Natten till måndag spelas Nordamerika U23–Finland.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset