Polisen i Tyskland har genomfört razzior mot misstänkta IS-sympatisörer. Arkivbild.
Polisen i Tyskland har genomfört razzior mot misstänkta IS-sympatisörer. Arkivbild.

Polisen i Tyskland har sökt igenom hundratals lägenheter och lokaler runt om i landet i en räd mot en ökänd salafistgrupp. Minst 140 av rörelsens medlemmar och sympatisörer antas ha rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till terrorgruppen IS.

Hundratals poliser deltog i insatsen, som genomfördes i tio delstater runt om i Tyskland. Tyngdpunkten låg på Hessen och särskilt Frankfurt am Main, där 15 lägenheter söktes igenom, men även i Nordrhein-Westfalen, Bayern, Niedersachsen och Berlin har razzior gjorts, rapporterar Die Welt.

Insatsen hänger enligt tidningen ihop med ett nyligen infört förbud mot den salafistiska gruppen Die wahre Religion (DWR, Den sanna religionen), som anklagas för att motarbeta den "frihetliga, demokratiska grundordningen", vilket är ett brott i Tyskland.

– Tyskland är en robust demokrati. I vårt samhälle finns ingen plats för radikala, våldsbejakande islamister, säger inrikesminister Thomas de Maizière.

Rörelsen har gjort sig känd för att dela ut koraner på gator och torg i flera tyska städer, nu senast vid bokmässan i Frankfurt. Tyska myndigheter beskriver DWR som extremistiskt och grundlagsvidrigt. Underrättelsetjänsten Verfassungsschutz har under en längre tid varnat för gruppen, vars koranutdelning uppges vara en front för våldsförhärligande propaganda och terrorrekrytering.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset