Tysk storbank: Svenska bomarknaden nära krasch
Tysk storbank: Svenska bomarknaden nära krasch

Den svenska bostadsmarknaden ligger i riskzonen för en krasch. Likaså ligger Finland i illa till. Det skriver den tyska affärsbanken Commerzbank i ett marknadsbrev.

Efter en utvärdering av bostadsmarknaderna i Europa hävdar Commerzbank att den svenska bostadsmarknaden tappar kraft och att avmattningen kan följas av en nedgång. Samtidigt kommer sjunkande bostadsinvesteringar att påverka hela landets ekonomiskriver banken, enligt di.se.

Commerzbank bedömer att vi snart får se en priskorrektion i både Sverige och Finland. I båda länderna har huspriserna stigit kraftigt i tio års tid, men sedan 2010 har takten i prisuppgången avtagit avsevärt.

Den privata skuldsättningen och priserna i förhållande till hyror har rört sig till nivåer långt ovanför den långsiktiga trenden, enligt banken.

Det är inte bara utländska bedömare som varnar för tillståndet på den svenska bostadsmarknaden. I torsdags varnade Finanspolitiska rådet, som är en statlig myndighet, för att bostadspriserna kan vara övervärderade med 15 till 20 procent. I delar av landet kan det handla om mer.

Rådet ordförande Lars Jonung sa då att det krävs genomgripande reformer för att få till en mer effektiv och rörlig bostadsmarknad. Han menar att det kan handla om att se över såväl hyresregleringen som ränteavdraget och fastighetsbeskattningen. 


LÄS MER:
MUSLIMER KAN INTE ÄGA SITT BOENDE
REAKTIONER PÅ METROS AVSLÖJANDE OM SEXMÄKLAREN

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset