Ingen kunde få tag på den "svenske" deckarförfattaren Per Johansson, som är aktuell med deckarromanen Stormen. Nu erkänner förlaget sin bluff: Författaren är i själva verket en tysk kulturjournalist.

Enligt förlaget skulle den fejkade författaren Per Johansson vara född 1962 i Malmö, men bosatt i Berlin. 

Kulturjournalisten och Sverigekännaren Thomas Steinfeld går nu ut med att det är han som, tillsammans med sin tyska förläggare, ligger bakom deckaren "Stormen". 

– Jag har under de senaste åren svarat på så många frågor om varför de svenska deckarna har blivit en internationell succé att Martin Winkler och jag till slut tyckte: Det här kan vi självas, skriver han i ett mejl till tidningen Svenska Dagbladet.

Boken har marknadsförts som en svensk deckare, med en handling förlagd i södra Sverige. Svenska deckare är omåttligt populära i Tyskland och duon lär ha räknat med att kamma hem några nollor extra i försäljningssiffror genom att fejka härkomsten av boken. STeinfeld lär ha varit ett naturligt val eftersom han har ett sommarhus i skånska Skillinge och dessutom har publicerat en bok om miljöerna i Wallander-böckerna.

-Men i början av veckan avslöjades bluffen av tidningen Die Welt, som gjort ambitiösa efterforskningar för att hitta "Per Svensson", utan att lyckas. Artikeln pekade ut Steinfeld som den verklige författare, på grund av flera sammanträffanden mellan romanens innehåll och författarens eget liv. Bland annat  ska huvudpersonen ligga i fejd med en ondsint mediemogul, som han sedermera mördar, och som har paralleller med publicisten Frank Schirrmacher, som Steinfeld har en konflikt med.

Steinfeld tillbakavisar dock att den mördade skurken i boken ska ha Schirrmacher som förlaga.

– Det är en fantasifigur sammansatt av många framgångsrika journalister, skriver han i ett mejl till tidningen Svenska Dagbladet.

Jag har under de senaste åren svarat på så många frågor om varför de svenska deckarna har blivit en internationell succé att Martin Winkler och jag till slut tyckte: Det här kan vi själva, skriver han i samma mejlkonversation. 

Det är ännu oklart om den thrillern kommer att ges ut i det fejkade ursprungslandet Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset