Medlemmar i högerpopulistiska AFD jublar över valresultatet i den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern.
Medlemmar i högerpopulistiska AFD jublar över valresultatet i den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel ser ut att lida ett svidande valnederlag i sin hemmadelstat Mecklenburg-Vorpommern. Merkels CDU tappar platsen som andra största parti till högerpopulisterna AFD, enligt söndagskvällens prognoser.

I uppdaterade prognoser på söndagskvällen som publicerades av tv-kanalen ZDF får CDU bara 19,1 procent av rösterna och blir därmed tredje största parti i Mecklenburg-Vorpommerns delstatsparlament, efter högerpopulistiska AFD som får 21,1 procent.

– Det här var en mörk dag för Merkel. Alla vet att hon har förlorat det här valet, säger Thomas Jäger, professor i statsvetenskap vid universitetet i Köln, och påpekar att Merkels egen valkrets finns i delstaten och att hon själv har kampanjat intensivt där.

"Början till slutet"

AFD blir en nykomling i Mecklenburg-Vorpommerns parlament, men finns redan representerat i hälften av Tysklands sexton delstatsparlament.

– Det här är inte snyggt för oss, säger Michael Grosse-Brömer, en av CDU:s tyngsta politiker i förbundsdagen.

– De som har röstat på AFD har skickat en signal om att de är missnöjda.

Största parti i delstaten är fortfarande socialdemokratiska SPD – CDU:s koalitionspartner både i delstaten och på riksnivå – som i söndagskvällens prognos får 31,4 procent. Den styrande koalitionen tappar gemensamt 9,1 procent, om prognosen står sig i det slutliga valresultatet, men behåller majoriteten i antal mandat.

Merkels förtroende hos väljarna har rasat till bara 45 procent, jämfört med 67 procent för ett år sedan – innan hon tog beslutet att öppna gränserna för hundratusentals asylsökande. I nästa års viktiga val till förbundsdagen kan Angela Merkel komma att ställa upp för en fjärde mandatperiod som förbundskansler, men hon har ännu inte gett något besked i frågan.

– Grädden på moset är att vi har gått om Merkels CDU. Kanske är det här början på slutet för Merkels tid som förbundskansler, sade AFD:s toppkandidat med det svenskklingande namnet Leif-Erik Holm på partiets valvaka.

Flyktingfrågan avgörande

Många väljare i Mecklenburg-Vorpommern, Tysklands fattigaste och mest glesbefolkade förbundsland, har uppgett flyktingfrågan som avgörande för hur de tänkte rösta.

– En miljon flyktingar har kommit hit (till Tyskland). Det finns pengar till dem, men inga pengar för att höja pensionerna i öst till samma nivåer som i väst, säger en pensionerad lärare, som inte vill uppge sitt namn, syftande på att pensionerna generellt är lägre i de före detta kommuniststyrda tyska delstaterna.

Mecklenburg-Vorpommern tog emot 25 000 asylsökande under förra året, vilket är långt färre än många andra delstater.

Det politiska klimatet i Tyskland har hårdnat och söndagens delstatsval är ytterligare en tydlig fingervisning om att AFD tar plats i förbundsdagen i nästa års viktiga val – med sin anti-islamiska och starkt invandringskritiska retorik som vind i seglen.

Valdeltagandet i Mecklenburg-Vorpommern ökade märkbart till 60,5 procent, jämfört med 2011 då bara 51,5 procent av väljarna lade sin röst, enligt ZDF.

Bernd Wüstneck/AP/TT
Angela Merkeltidigare i veckan på plats i hemmadelstaten Mecklenburg-Vorpommern.
Michael Sohn/AP/TT
AFD:s toppkandidat Leif-Erik Holm skålar med partimedlemmar efter att de första prognoserna offentliggjorts.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset