Svenska domstolar har gång på gång dömt Uberpop-förare för olaga taxitrafik och alltså dömt ut tjänsten som svarttaxi.
Svenska domstolar har gång på gång dömt Uberpop-förare för olaga taxitrafik och alltså dömt ut tjänsten som svarttaxi.

Inom en vecka kommer taxitjänsten Uber lägga ner sin kontroversiella tjänst Uberpop, som gång på gång dömts ut som svarttaxi. Om lagarna ändras kan Uber dock komma att starta en liknande tjänst igen.

Sedan 2014 har svenskar kunnat resa med det amerikanska företaget Ubers tjänst Uberpop. I grunden fungerar tjänsten så här. Människor utan taxikörkort ställer upp för att arbeta som förare och tjänar pengar på att köra resenärer i sina egna bilar, ofta till priser som är lägre än vanliga taxitjänster. Vid sidan av detta tillhandahåller Uber även vanlig, professionell taxi.

► LÄS MER: Ubers taxichaufför bjöd Rebecka, 26, på dejt: "Det var obehagligt"
 

För DN bekräftar nu Ubers Sverigechef att tjänsten Uberpop kommer läggas ned, redan inom en vecka. 18 maj ser ut att bli den sista dagen tjänsten erbjuds.

Anledningen till detta är att svenska domstolar gång på gång dömt Uberpop-förare för olaga taxitrafik och alltså dömt ut tjänsten som svarttaxi. Uber har dock kommit att strunta i domarna, fortsatt att rekrytera förare och gång på gång hävdat att Uberpop handlar om samåkning och inte taxiverksamhet.

Men nu ändrar sig företaget alltså, enligt Uber är det en följd av att en statlig utredning av tjänster som Uberpop försenats från juli till den 1 december.

– Det här är domar mot enskilda personer, inte mot Uber. Men vi har följt dem under den tid som har varit och det känns tråkigt att enskilda privatpersoner har hamnat i kläm. Vi har försökt stötta dem bäst vi kan. I beslutet att lägga ner har vi vägt samman många faktorer, men den utlösande faktorn var att hela tidslinjen har förskjutits, säger Sverigechefen Alok Alström till DN.

Uberpop är också kontroversiellt då flera kvinnor över världen utsatts för sexuella trakasserier eller närmanden när de använt tjänsten. I juli 2015 kunde Metro till exempel berätta om Rebecka som åkte med Uberpop för att sedan upptäcka att taxichauffören sparat hennes nummer och kontaktat henne för en dejt.

► LÄS MER: Så här enkelt ser du ditt betyg på Uber – steg för steg

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi