Taxichauffören sparade Rebeckas skyddade nummer – utan hennes medgivande – och hörde av sig efter resan för att bjuda ut henne på en dejt. – Jag kommer nog inte att åka Uberpop igen, säger Rebecka Nyberg.

Det var i lördags eftermiddag vid 16.30-tiden som Rebecka, 26, beställde en Uberpop-taxi i Stockholm –en samåkningstjänst som kopplar samman bilägare som har ledig plats i bilen med resenärer som behöver en billig resa. 

Rebecka hade varit hemma hos en kompis och hjälpt henne att borra upp några hyllor. Trött och dammig såg hon fram emot att åka hem och vila. Chauffören kom i tid och resan hem gick utan problem.

– Han frågade vad jag gjort och sedan lät han mig vara, berättar Rebecka för Metro.

Två timmar senare plingade det till i mobilen av ett sms från ett okänt nummer:

”Hej finis..Allt bra? Undrar om vi kan ju ses nångång om du har tid över?? Hör av dig sen”

Eftersom hon inte kände igen numret antog hon att någon skickat fel och svarade inte. Men dagen därpå kom ett nytt sms, i en lite hätskare ton:

”Nej tack??”

LÄS MER: Uber stoppar taxitjänst i Frankrike​

Rebecka kände att konversationen började bli obehaglig. Ännu märkligare blev det när det framkom att mannen bakom sms:en visade sig vara chauffören från Uberpop – som skjutsat hem henne dagen innan.

– Han hade sparat mitt privata nummer och förmodligen spanat in mig i bilen vilket kändes väldigt obehagligt, speciellt när jag har skyddat nummer, säger hon och tillägger:

– Jag blev förföljd av en stalker i höstas så det här triggar igång rädslan för att det ska hända igen. Det känns som att man går över gränsen när man som yrkesperson hör av sig till en kund, säger hon.

Rebecka har skrivit om händelsen i ett inlägg på svenska Ubers Facebooksida och kräver nu ett svar från företaget. 

– Jag vill veta vad de kommer att göra för att det inte ska hända andra. Om de i det långa loppet inte har koll på sina chaufförer vad kan hända då? Man befinner sig i en väldigt utsatt situation i en taxibil och därför måste man kunna lita på att förarna är professionella och gör sitt jobb, säger hon.

Sedan händelsen i lördags har hon valt att i stället åka Taxi Kurir och Taxi Stockholm.

– Jag kommer nog inte åka Uberpop igen, säger hon.

Under torsdag eftermiddag hörde Uber av sig till Rebecka och beklagar det som hänt. De meddelar även att föraren som skjutsade henne har blivit avstängd. Som plåster på såren har de erbjudit henne 104 kronor i ersättning för taxiresan. 

– Det är jättebra att de hör av sig och beklagar men att ge mig 100 kronor i ersättnng känns litte futtigt. Tar det detta på allvar? Och problemet med bristande bakgrundskontroller kvarstår, säger Rebecka. 

Metro har sökt Uber för en kommentar. 

LÄS MER: Uberförare godkänd utan kontroll

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset