Tältläger för syriska flyktingar i Bekaadalen. Många av flyktinglägren i Libanon är små och ligger på privat mark.
Tältläger för syriska flyktingar i Bekaadalen. Många av flyktinglägren i Libanon är små och ligger på privat mark.

Det är svårt att fastställa huruvida de barn som sitter i läger i Syrien har kopplingar till Sverige eller inte. Varje fall måste bedömas individuellt.

Enligt uppgifter till Ekot kommer Göteborgs kommun att ta emot IS-terroristen Mikael Skråmos sju barn som nu befinner sig i Irak.

Varje fall hanteras individuellt

Ytterligare omkring 60 – 80 barn till IS-anhängare med Sverigekoppling beräknas vara kvar i Syrien. Men att bekräfta kopplingen är svår, menar Anna Lundbladh, presskommunikatör för Utrikesdepartementet.

– Det går inte att säga ”det här gäller” för varje fall måste hanteras individuellt. Dels är det barn födda i Sverige och barns om är födda på plats. Det kan vara svårt att fastställa och identifiera rättssäkert.

LÄS MER: Undersökning: Varannan svensk vill inte att Sverige tar hem IS-anhängares barn

Processen är komplicerad. Internationella aktörer, svenska myndigheter och kommuner måste alla samverka för en långsiktig lösning, enligt Anna Lundbladh.

– Det finns i nuläget ingen lösning för alla barnen. Om man kommer i kontakt med svenska myndigheter så kommer vi göra vad vi kan.

Svårt att få hjälp

Sverige har inte längre någon ambassad i Syrien, vilket försvårar läget ytterligare.

– Vi har också haft avrådan från att resa dit sedan 2011. Det betyder ju att om man har rest dit, trots avrådan så kan man inte räkna med att få någon konsulär hjälp, säger Anna Lundbladh.

LÄS MER: Syriska självstyret: Skråmos barn har lämnats till svensk personal

De som har kopplingar till Sverige och är fast i läger i exempelvis Syrien måste på ett eller annat sätt ta kontakt med svenska myndigheter.

– Det är jättesvårt. Personer kan ju ta kontakt med UD, men det är som det är. Vi finns inte där. Det man försöker göra är att hantera fallen individuellt så att barn inte ska behöva vistas i sådana läger. Det finns ingen standardlösning.

Att inneha någon form av identifikation som bekräftar en koppling till Sverige behövs för att kunna återvända.

– Om barnet är svensk medborgare och det är fastställt då kan man alltid återvända till Sverige i den mån man har dokument som styrker din identitet. Problemet är att kunna visa det.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Syrien IS