Statsminister Stefan Löfven kommer i helgen till Saudiarabien. Ett udda land för en västerlänning, särskilt för en kvinna.Följ med på en shoppingtur i några av Riyads alla lyxiga gallerior.

I köpcentret Faisaliyah Mall stöter vi ihop med Hayat och Shams. Två systrar, klädda från topp till tå i svart, precis som alla andra kvinnor här. Först den obligatoriska abayan, en slags tältliknande kappa, sedan en niqab över huvudet, så att bara ögonen syns genom en smal springa.

De vill inte låta sig intervjuas, men Hayat, som är barnläkare, berättar att hon gifter sig om tre månader och helt enkelt måste ut och shoppa.

– Ni kommer inte att möta så många människor i dag. Det är lördag och de flesta ligger hemma och sover eller är med familjen, säger hon.

Tid för bön

Dessutom är det 35 grader varmt och stadens palmkantade gator bjuder inte in till flanerande. De är flerfiliga, dammiga och ingen har tänkt på fotgängare eller utomhusliv.

Även TT:s reporter måste ha abaya på sig för att inte bryta mot reglerna, men icke-muslimska kvinnor behöver inte täcka håret. TT:s manlige fotograf kan dock ha sina vanliga kläder.

Klockan 11.40 ljuder böneutrop över hela gallerian Burj al-Mamlakah, "Kungarikets torn". Alla kunder och all personal lämnar butikerna, jalusier dras ner och männen springer iväg för att be. I en halvtimme är allt stängt.

Fem gånger om dagen manar böneutroparen till bön och saudiska män går då till moskén eller till en annan bönelokal. Det innebär att affärsmöten, jobb och andra uppgifter hela tiden avbryts.

Mode under abayan

Utanför HM:s butik sitter fyra kvinnliga försäljare i abayor och niqab och tittar i sina mobiltelefoner. Det är inte tillåtet för kvinnor att gå in i bönelokalen, så de sitter och väntar på att få börja jobba igen. Inte heller dessa unga kvinnor vill låta sig intervjuas. Men de vill veta om HM:s sortiment ser likadant ut i Sverige – vilket det gör.

Skyltfönstren i de saudiska galleriorna skiljer sig knappt alls från de i Stockholm eller London. Där skyltas med korta, urringade, ärmlösa klänningar och underklädesmärket Victoria´s Secret har en jättebutik.

Män med huvudduk

Många män är klädda i traditionella vita dräkter med den karakteristiska rödvitrutiga sjalen på huvudet. En del yngre män är västerländskt klädda och det gäller även för de många gästarbetarna från Bangladesh, Pakistan, Indien och Filippinerna. De syns överallt, eftersom det är de som gör alla servicejobb, och dessutom alla enkla och tunga jobb.

Det pågår ett försök till "saudisering", att få ut fler saudier på arbetsmarknaden, men hittills har det gått sådär. Saudier har gratis utbildning och sjukvård, betalar ingen skatt och har närapå gratis bensin. På senare tid har bensinnotan blivit dyrare, liksom vatten- och elräkningen. Det är dock inget som märks i Riyads gallerior. Här glittrar det av ljus och luftkonditioneringen kyler skönt.

Henrik Montgomery/TT
Köpcentret Faisaliyah Mall i Riyadh i Saudiarabien.
Henrik Montgomery/TT
Riyadhs gator bjuder inte in till flanerande – ingen har tänkt på fotgängare eller utomhusliv.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset