Lucas Jackson

SUCCÉ. Dramakomediserien "Ugly Betty" är årets mest framgångsrika nya tv-serie i USA, producerad av Salma Hayek. Men trots framgången har hon dödshotats för innehållet.
– En av personerna i serien är illegal invandrare, något som många latinos i USA har erfarenhet av. Vi har fått många arga brev om det. Sånt är tydligen svårt för amerikaner att se på tv men mord - det är inga problem, säger hon till Metro och himlar med ögonen.

"Ugly Betty" är baserad på den colombianska telenovelan "Yo soy Betty La Fea", ett stort latinamerikanskt tv-fenomen.
– Vi kämpade i flera år för att göra "Ugly Betty" men inga tv-bolag nappade. Det handlade ju om en lationfamilj och det var ingen intresserad av, säger Salma Hayek.
– Telenovelas är dagliga tv-avsnitt som är väldigt melodramatiska med mycket hjärta och smärta, förklarar Hayek.

Serien är ändrad för att passa amerikansk tv och handlar om en "ful" flicka som bor i Queens, New York och som drömmer om ett liv i magasinsvärlden. Av en slump får hon jobb som assistent till chefredaktören för modemagsinet "Mode". Men alla i den elitistiska modevärlden är inte förtjusta i den stillösa latinan. Betty spelas av 23-åriga America Ferrera.
– Utan America hade vi aldrig gjort serien. Hon är ett riktigt fynd.

I första hand är Salma Hayek producent men hon dyker också upp som gästskådis i serien. Under året har Hayek valt bort film för att enbart ägnat sig åt tv.
– Jag har redan en ny tv-serie på gång, säger hon och ler. "Ugly Betty" har svensk premiär i kanal 5 i kväll.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset