Delfinerna lever för närvarande ett fredligt liv i ett oceanarium i Sevastopol. 
Delfinerna lever för närvarande ett fredligt liv i ett oceanarium i Sevastopol. 

När Ryssland annekterade Krimhalvön var det inte bara vapen och hamnar som föll i deras händer. Nu vädjar Ukraina att Ryssland ska lämna tillbaka deras stridstränade delfiner och sjölejon.

– Delfinerna måste återlämnas på samma sätt som Ryssland har återlämnat Ukrainas beslagtagna militärmateriel, säger Dmitriy Yunusov, chef för statsadministrationen i distriktet Henchesk, enligt den ryska nyhetssajten RBTH.

Under sovjettiden påbörjades träningen av delfiner och sjölejon i Svarta havet och efter Sovjetunionens kollaps tillföll de Ukraina. Djuren tränades för räddningsuppdrag och för att upptäcka minor men under stort hemlighetsmakeri även för attackuppdrag.

Exakt vilka offensiva uppgifter delfinerna tränats för är bara spekulation, men kamikaze-uppdrag mot ubåtar, minläggning och att döda attackdykare har nämnts.

Ukrainarna har redan ordnat med ett 2 400 kubikmeter stort delfinarium – men har inga delfiner att fylla det med. För närvarande hålls delfinerna i ett offentligt akvarium i Sevastopol.

TT

Diana, en av de ukrainska attackdelfinerna, på en bild från 1995. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset