Den ryska säkerhetstjänsten FSB anklagar en ukrainsk man för att ha samlat hemlig information om dess verksamhet. Arkivbild.
Den ryska säkerhetstjänsten FSB anklagar en ukrainsk man för att ha samlat hemlig information om dess verksamhet. Arkivbild.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB säger att en hög ukrainsk underrättelseofficer har gripits för att ha samlat hemlig information om ryska försvars- och säkerhetsmyndigheter.

FSB identifierar mannen som Roman Susjtjenko och uppger att han är en underrättelseöverste vid Ukrainas försvarsdepartement.

"Den ukrainske medborgaren var fokuserad på att samla information om statshemligheter om Rysslands väpnade styrkor och nationalgardsstyrkor, som kunde ha skadat statens försvarspotential om den läckt ut", heter det i ett uttalande av FSB.

Tv-kanalen Rossija 24 visade en medålders man i handbojor och uppgav att videobilderna var tagna av FSB.

En talesman för Ukrainas militära underrättelsetjänst förnekar att mannen skulle ha något samröre med den.

Den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform uppger att Susjtjenko är deras korrespondent i Frankrike och att han var på ett privat besök i Moskva när han greps den 30 september.

Gripandet upprör Ukrainas utrikesdepartement som hävdar att Susjtjenko hade kommit till Ryssland för att besöka nära släktingar och att spionanklagelserna är påhittade.

Enligt ryska nyhetsmedier har en domstol i Moskva begärt Susjtjenko häktad under två månader medan förundersökningen om spionage pågår.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset