Det finns en massa vegetarisk mat som är så god att ingen ens tänker på att den är vegetarisk.
Det finns en massa vegetarisk mat som är så god att ingen ens tänker på att den är vegetarisk.

Att äta mer vegetariskt tycker de flesta är en bra idé. Men hur gör man egentligen om man inte kan hålla fingrarna från sylta, köttbullar och korv? Här är några tips. 

Undvik raw food

Bara för att man vill äta vegetariskt så måste ju inte det betyda att man bara måste äta raw food, dricka chiasmoothies och bära yogabyxor. Det gör man för att man vill göra ett statement om vem man är, inte för att det gott. Nej, det finns en massa vegetarisk mat som är så god att ingen ens tänker på att den är vegetarisk.

LÄS MER: Jonas Cramby: Så gör du riktigt god sushi hemma

Det är dessa rätter ni först och främst bör fokusera på för att göra övergången så enkel som möjlig. En margheritapizza, till exempel, är en av mänsklighetens fem största uppfinningar och den har inte ett spår av djur i sig. Inte heller tacos med refried beans, grilled cheese-mackor, cacio e pepe (och typ alla andra pastasåser) samt alla former av iskall öl i kombination med knaprig potatis.

Öka umamin

När man längtar efter kött är det ofta smaken av umami man saknar. En snacksmorot är helt enkelt inte särskilt tillfredsställande när man har febriga dagdrömmar om morsans dillkött eller en perfekt rostad kyckling med hasselbackspotatis och choronsås.

LÄS MER: Mackornas svar på en supergrupp – så gör du en patty melt

Men då får man inte glömma att det är inte bara kött och fisk som innehåller umami, utan även en bit lagrad ost, tomatsås eller torkad svamp kan blåsa skallen av en. En annan genväg till ännu mer umami i sitt liv hittar man i små flaskor på den lokala asiatiska mataffären.

Många asiatiska länder har blivit mästare på umami med härligt fermenterade saker som miso, kimchi, soja, mirin, dashi och sake. Inom asiatisk matlagning används över huvud taget mindre kött utan att man saknar det endaste dugg. Tänk bara på mapo tofu, grönsakstempura eller kimchi-stekt ris.

Bli flexitarian

Slutar varje vegetariskt försök ändå med att du kylskåpsäter rackebajsarkorvar i smyg mitt i natten eller beställer in en trippel kabanoss på väg hem från krogen kanske du ska överväga att bli flexitarian i stället?

LÄS MER: Fråga Cramby: Vilket är världens mest underskattade kök?

Förutom att det psykologiskt är lättare att äta morsans köttbullar en gång i månaden än att tänka att »jag aldrig får äta dem igen« så kanske det till och med är mer effektivt?

I en undersökning från 2014 av Humane Research Council fann man nämligen att hela 84 procent av alla nyblivna vegetarianer går tillbaka till att äta kött igen så om man vill begränsa den totala köttkonsumtionen är det bättre att få fler köttätare att äta mindre kött än att få alla att bli vegetarianer.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset