Lisa Lantz och Umeå IK har en sista chans att rädda det allsvenska kontraktet. Arkivbild.
Lisa Lantz och Umeå IK har en sista chans att rädda det allsvenska kontraktet. Arkivbild.

Umeå IK tog sju SM-guld mellan 2000 och 2008 och var bäst i Europa 2003 och 2004.Det är historia nu.En chans återstår för att rädda det allsvenska kontraktet.

Umeå IK, 2000-talets stora dominant inom svensk damfotboll, är 90 minuter plus tilläggstid från degradering från allsvenskan.

Inför den helt avgörande matchen borta mot bottenkonkurrenten Kristianstad i sista omgången hjälper det inte att klubben har sju SM-guld och två titlar i Womens Cup, nuvarande Champions League, på meritlistan.

Umeå måste vinna i Skåne samtidigt som Mallbacken inte får ta tre poäng mot serietvåan Rosengård i Malmö – annars väntar elitettan nästa säsong.

– Det är bara att gilla läget. Alla i det här laget älskar att spela fotboll och det här ingår i det. Det gäller att gå ihop och gå tillsammans. Det är bara att ge all energi och kraft till varandra, sade lagkaptenen Lisa Lantz till Radiosporten efter 0–0 mot Göteborg i förra omgången.

Umeå har bara tagit fyra poäng på bortaplan den här säsongen – oavgjort i premiären mot Örebro i april och seger mot Djurgården i juni – men vann hemmamötet med Kristianstad i början av juli efter två sena mål, 2–1.

Kristianstad har tagit poäng i två av sina tre senaste matcher i allsvenskan. Om det blir ytterligare en talar det mesta för fortsatt allsvenskt spel nästa säsong.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset