– ”Unconference” är ett nytt spännande koncept med nya inflyenser. Mer som ett öppet diskussionsforum än den sedvanliga konferensen, säger Stefan Rizvi (t.v.), 35, marknadschef och Robin Reznik, 28 år.
– ”Unconference” är ett nytt spännande koncept med nya inflyenser. Mer som ett öppet diskussionsforum än den sedvanliga konferensen, säger Stefan Rizvi (t.v.), 35, marknadschef och Robin Reznik, 28 år.

Här finns inga inbjudna talare, inget ska presenteras och inga. Powerpoint-bilder visas.

”Unconference” kallas konceptet. Det vänder ut och in på de traditionella konferenserna.
I själva verket vet ingen i förväg vad som kommer ut av dagen.
– Här är det deltagarna själva skapar innehållet. Jag älskar unconference-konceptet, säger Michelle Rea, en av de inblandade på #truStockholm, en unconference för hr-branschen som pågår i Stockholm just nu.

När Metro gjorde besök var några av ämnena Social rekrytering, Jobbannonsering år 2020 och Mobilitet i jobbsökandet.
– Det är fritt fram för vem som helst att ta upp sina egna funderingar, problem de har stött på eller ifrågasätta andras perspektiv, säger Bill Boorman som kallar sig för ”conference disorganiser” på visitkortet.
– Resultatet blir att man kommer mycket närmare verkligheten. Det uppstår diskussioner som man själv verkligen bryr sig om, och de brukar också fortsätta långt efter eventen, säger Bill Boorman.

Varför växer unconferencefenomenet just nu?
– Folk börjar bli trötta på att gå på vanliga konferenser, säger Michelle Rea.

Skapa ett eget "unconference"

Välj spår
På en unconference kallas varje diskussionsfokus för ”spår”, och kan egentligen handla om vad som helst. Ni kan prata om exempelvis ”rekrytering”, ”försäljning”, ”feedback”, ”onödig administration”, ”affärsutveckling”, ”e-posthantering”. Välj gärna något som många kan engageras i.

Utse en spårledare
Spårledarens uppgift är att sätter igång diskussionen, först sätta den i ett sammanhang (kanske genom att ge en bakgrund eller) Det är en fördel om personen har koll på ämnet. Rollen är att överlämnande av ordet och se till att deltagarna är aktiva i diskussionen.

Allt är nästan tillåtet
Vitsen är att få igång diskussioner, få upp saker och vrida och vända på perspektiven. Några grundregler är: ”Alla har rätt att ge sitt perspektiv eller dela sin åsikt”, ”Ta inget personligt”, ”Du kan byta spår (grupp) när du vill”, ”Vill du hellre diskutera i korridoren, gör det”.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset