En man håller sig i en skylt efter att ha försökt simmat ut för att hjälpa en annan strandad man i Hope Mills, North Carolina, i söndags. Båda räddades senare.
En man håller sig i en skylt efter att ha försökt simmat ut för att hjälpa en annan strandad man i Hope Mills, North Carolina, i söndags. Båda räddades senare.

USA:s president Barack Obama har förklarat undantagstillstånd i North Carolina sedan stormen Matthew dragit in över delstaten under helgen, enligt Vita huset.

Åtgärden möjliggör för federal hjälp för drabbade människor i tio olika områden.

Fortfarande är 1,1 miljoner människor utan ström efter stormens härjningar i de södra delstaterna.

I North Carolina räddades hundratals människor med hjälp av båt eller helikopter i områden som svämmats över under måndagen och myndigheterna varnar för att de livshotande översvämningarna kommer att fortsätta i flera dagar.

I USA har minst 23 personer mist livet till följd av Matthew, varav nära hälften i North Carolina. Bland dem finns en förare av en bil som sveptes iväg i översvämningarna i söndags. Enligt guvernören Pat McCrory väntas dödstalet stiga.

– Den här stormen är inte över i North Carolina, säger McCrory till journalister i Fayetteville.

– Det kommer att bli en lång, tuff resa.

I delstaten föll nära 400 millimeter regn under helgen.

Matthew uppges ha varit den kraftigaste Atlantstormen sedan 2007 som dragit in över USA:s östkust, men har nu graderats ned till en cyklon och gått ut i havet.

När den drog in över Haiti drabbades det fattiga landet svårt och över 1 000 personer tros ha omkommit.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset