Nej, det medför inga hälsorisker att äta sushi som gravid.
Nej, det medför inga hälsorisker att äta sushi som gravid.

72 procent. Så många av svenskarna tror att färsk rå lax och annan sushi är förknippat med hälsorisker för gravida, enligt en ny undersökning. Men det är det inte, enligt Livsmedelsverket.

Du har säkert hört det någonstans själv, att sushi skulle vara farligt att äta om du är gravid.

Men det stämmer inte. Sushi är helt okej att äta, även för gravida, så länge den är färsk och att det är norsk odlad lax, inte vildfångad.

– Det är ett jättebra sätt att få i sig fisk av varierade sorter, med fet lax och lite magrare sorter. Köper du sushin på en restaurang är den ju nygjord, men köper du i mataffären ska du äta samma dag den är förpackad. Men tonfisken ska man undvika helt, har Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket, tidigare sagt till Metro.

LÄS MER: Livsmedelsverket: Här är maten du inte ska äta om du är gravid

Livsmedelsverket beskriver också på sin hemsida hur du ska förhålla dig till sushi.

Men det är många svenskar som inte nåtts av den informationen. Enligt en ny undersökning gjord av Kantar TNS, på uppdrag av Norges Sjömatråd, tror 72 procent av svenskarna att sushi är förknippat med hälsorisker för gravida.

57 procent anser också att gravida bör undvika färsk rå lax och sushi helt och hållet, enligt undersökningen.

Bland de som tycker det uppger 30 procent att de hört det från hälso- och sjukvården, 21 procent att de hört det från familj eller vänner och 20 procent att de fått informationen från media.

LÄS MER: Grönt ljus för sushi till gravida

Om undersökningen

Undersökningen är riksrepresentativ och gjord av det oberoende analysföretaget Kantar TNS, på uppdrag av Norges Sjömatråd. Den genomfördes via webb-intervju med 1000 respondenter i åldrarna 18-65 år under perioden 1-12 juni 2017.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om gravid