Sitter du i väntrummet och oroar dig för undersökningen? Då kan det vara bra att veta vad som faktiskt sker när du kommer till vårdkliniker som undersöker kön.
Sitter du i väntrummet och oroar dig för undersökningen? Då kan det vara bra att veta vad som faktiskt sker när du kommer till vårdkliniker som undersöker kön.

Midsommar närmar sig och känslorna rusar i sommarvärmen. Många känner sig extra sugna på sex och kanske blir det inte så planerat sex heller – efteråt kan en oro för könssjukdomar infinna sig. Oro är onödigt, undersök dig hellre! Vi berättar hur det går till.

”Härligt, härligt men farligt, farligt”, sjöng farmor när vi letade sju blomster att lägga under huvudkudden på midsommarkvällen. Och sex ska vara just härligt – därför är det smart att skippa det mindre härliga, som könssjukdomar. Kondom är ett bra skydd. Har det ändå blivit sex på ett sätt som gjort dig orolig för könssjukdom, gå och testa dig, och passa gärna på att be om en undersökning när du ändå är på mottagningen. På så sätt kan också andra saker upptäckas. Till exempel sår, blåsor och vårtor. Kanske ser allt bra ut – men det bästa är alltid att veta.

LÄS MER: Så får du till sexlivet när barnen är stora

Ni kan titta tillsammans vid hela undersökningen

Undersökningen – så funkar den:
* Om du har penis och pung eller killkropp får du ligga på en brits med kläderna nerdragna till knäna. Undersökaren använder sina händer och ögon och känner igenom och tittar på ljumskarna, pungen, testiklarna och bitestiklarna, penis, ollon och urinrörsmynning och förhuden om du har den kvar. Hen berättar vad som ska hända och ni kan titta tillsammans vid hela undersökningen.
Gör det ont? Undersökningen gör inte ont. Undantag är om man söker för något som är smärtsamt, till exempel herpes eller smärta i pungen eller någon annanstans på könet. Men annars inte.

* Om du har vulva, slida eller tjejkropp får du ta av dig kläderna på underkroppen och sitta i en stol med stöd för benen. Undersökaren använder sina händer, ögon och två instrument. Vill du kan du vara med under hela undersökningen med en spegel i handen. Har du tur kan du få syn på din livmodertapp längst in i slidan! Undersökaren ser på blygdläppar, urinrörsmynning, klitoris ollon och förhud, slidöppningen samt inne i slidan och livmodertappen med hjälp av instrumenten.

Att bli undersökt gör inte ont

Avslutningsvis brukar undersökaren känna på livmodern och då för hen in två fingrar i slidan och liksom puttar upp livmodern så att den kan undersökas med andra handen på din mage.
Gör det ont? Att bli undersökt gör inte ont – om det inte är så att det du söker för är något som gör ont.

Att tänka på: Oavsett kropp är det bra att bli undersökt och kan bli ett fint tillfälle att lära sig om sitt kön. Men det ska kännas bra och tryggt. Gör det inte det är det bättre att avstå till ett tillfälle då det känns tryggt.
PS. Rusar det inte alls av sommarkänslor eller kåtpirr? Så kan det också vara. Lägg dig i hängmattan med en bra bok istället.

LÄS MER: Att ta fram en kondom signalerar erfarenhet

Könssjukdomar – så överförs de

1. Det är främst slidsamlag och analsamlag utan kondom som är en stor risk för överföring av könssjukdomar. Är ni nya för varandra så använd kondom. Glöm inte glidmedel också! Vid analsex är det särskilt viktigt.
2. Gonorré kan föras över via munsex, men även hiv. Så använd kondom även då, och ingen sperma i munnen – det ökar risken för överföring av könssjukdomar som gonorré och hiv.
3. Kondom är bra! Men det finns också andra sätt att ha säkert sex på än samlagssex med kondom. Som att smekas, gnida och använda tungan och läpparna.
4. Blev det oskyddat ändå? Tänk på att provtagningen är enkel att göra. Man testar könssjukdomar genom urin, vaginalsekret, anal, svalg och blod, men, som sagt, passa på att göra en undersökning av könet när du ändå är där.
5. Vill du veta mer? Ladda ner RFSU:s praktika om säkrare sex på rfsu.se.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset