Sverige tog hem VM-guldet i Tyskland i fjol - men fyra femtedelar av svenska folket vet inte om det.
Sverige tog hem VM-guldet i Tyskland i fjol - men fyra femtedelar av svenska folket vet inte om det.

Sverige är regerande världsmästare i ishockey och snart är det dags för årets turnering. Frågan är hur mycket svenskarna ser fram emot det – bara en femtedel vet att Tre Kronor tog VM-guld i fjol.

Efter en fiaskoartad OS-turnering, där Sverige försvann redan i kvartsfinalen mot Tyskland, är det ett revanschsuget Tre Kronor som åker till ishockey-VM i Danmark.

Turneringen drar igång den fjärde maj och Sverige inleder gruppspelet mot Vitryssland i jakten på ett andra raka VM-guld.

Men det är det många svenskar som inte vet om. En undersökning som IIHF Ice Hockey World Championship 2018 låtit göra visar att bara 21 procent av svenskarna vet om att Sverige är regerande världsmästare.

LÄS MER: Hedman jagar sin första Stanley cup – och priset som NHL:s bästa back

Personer mellan 36 och 55 år har minst koll på att Tre Kronor vann VM i fjol, medan de flesta som vet om det är mellan 56 och 75 år, enligt undersökningen.

Årets VM-slutspel spelas i grannlandet Danmark. Undersökningen visar att en dryg tredjedel, 34 procent, av svenskarna är intresserade av att åka dit och följa mästerskapet på plats.

Om Sverige slås ut före Danmark i VM kan 56 procent tänka sig att i stället heja på grannlandet.

Fakta: Om undersökningen

980 svenskar i åldrarna 11-75 deltog i undersökningen för att matcha Sveriges population med spridning i ålder, kön, utbildningsnivå och geografi. Den genomfördes mellan 12-18 mars 2018 via webb-enkäter hos Epinions paneler.

Källa: IIHF Ice Hockey World Championship 2018

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ishockey