6 av 10 mäklare uppger att det är svårare att sälja bostäder i dag jämfört med förra hösten, enligt en undersökning som gjorts av Hemnet. Arkivbild.
6 av 10 mäklare uppger att det är svårare att sälja bostäder i dag jämfört med förra hösten, enligt en undersökning som gjorts av Hemnet. Arkivbild.

6 av 10 mäklare tycker att det är svårare att sälja bostäder i dag jämfört med för ett år sedan. Det visar en undersökning som gjorts av Hemnet. ”Anmärkningsvärt eftersom det var så tufft redan förra hösten”, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

Ungefär ett år har passerat sedan bostadsmarknaden plötsligt bromsade in, framförallt i storstäderna. Sedan dess har marknaden stabiliserats något, men enligt mäklare är det fortfarande svårt att sälja bostäder, visar en undersökning som gjorts av Hemnet.

I undersökningen – en enkät som besvarats av 500 fastighetsmäklare – svarar 6 av 10 att de upplever att det är svårare att sälja en bostad i dag jämfört med för ett år sedan, vilket även TT rapporterat om.

– Det är anmärkningsvärt att en så hög andel tycker att det blivit svårare eftersom det var väldigt tufft förra hösten, säger Staffan Tell, talesperson på Hemnet.

LÄS MER: Tre bostadsexperter: Så ser höstens marknad ut

”Haft ett utbud som varit rekordhögt”

Av de mäklare som angett att det blivit svårare att sälja bostäder anger 69 procent att det främst är bankernas mer restriktiva kreditgivning som ligger bakom. 62 procent anger att det det är svårare eftersom det finns en ökad oro bland bostadsköpare för sjunkande priser, och 55 procent anger att det handlar om det nya amorteringskravet.

Också på Hemnet märker man fortfarande av mäklarnas svårigheter.

En tydlig faktor är att vi haft ett utbud av bostäder som varit rekordhögt under en lång tid nu. Det som hände förra hösten var att det kom ut väldigt mycket till försäljning, och så har utbudet vuxit i år. Mycket ligger kvar som inte sålts av, säger Staffan Tell.

LÄS MER: Nya siffror: Stabilare men fortsatt osäkert på bostadsmarknaden

Majoritet: Fortsatt svårt att sälja

Samtidigt som en majoritet av de tillfrågade mäklarna tycker att det är fortsatt svårt att sälja bostäder, ökar också andelen som tycker att det blivit lättare. 15 procent tycker att det blivit lättare att sälja jämfört med i fjol. En höjning med 5 procentenheter från i maj, då undersökning gjordes sist.

Bland de mäklare som tycker att det blivit enklare uppger 53 procent att den främsta orsaken till det handlar om att säljarna nu har mer rimliga prisförväntningar än i fjol.

Undersökningen.

Undersökningen genomfördes mellan den 18 och den 22 november i Hemnets kundportal.

Totalt svarade 504 mäklarrepresentanter på frågan om det blivit lättare eller svårare att sälja en bostad.

Källa: Hemnet.

LÄS MER: Så här ser marknaden ut för villor och bostadsrätter

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset