Advokaten Elisabeth Massi Fritz har arbetet med hedersrelaterade brott i 24 år.
Advokaten Elisabeth Massi Fritz har arbetet med hedersrelaterade brott i 24 år.

Hård kontroll hemifrån, spionerande grannar och krav på att inte ha sex före äktenskapet – så ser vardagen ut för många ungdomar i Stockholms förorter.

Unga tjejer kontrolleras av föräldrar, bröder och andra släktingar och grannar i förorterna, enligt en studie som Aftonbladet rapporterar om

I undersökningen som är gjord av organisationen Varken hora eller kuvad har kring 1 100 ungdomar i 12–18-årsåldern fått svara på frågor om sina liv och studien visar att förtryck i hederns namn är utbrett i Stockholms förorter.

– Det är väldigt sorgligt och tråkigt, men tyvärr inte överraskande, säger Amineh Kakabaveh (V), ordförande i föreningen, till Aftonbladet.

►LÄS MER: Var tredje ung med utländsk bakgrund får inte välja partner


Även vuxna har intervjuats i undersökningen som publicerades i torsdags.

– Det är en hög andel flickor som är utsatta och deras friheter är begränsade. De får inte delta i aktiviteter i till exempel skolan, eller välja partner och bli kär i vem de vill.

En stor majoritet av de tillfrågade har föräldrar som är födda utomlands.

– Även släktingar i hemlandet styr. De kan ringa och säga hur de tycker att det ska vara, säger Amineh Kakabaveh.

Runt 83 procent av tjejerna får bara umgås med kompisar om de är tjejer.

”Jag vill inte att killarna ska leka med min syster, förstår du? Hon kommer bli stämplad för livet och få skador. Men för en kille så är det inte så. En kille kan bara skada sitt rykte om han är kriminell”, säger en kille om sin 14-åriga syster, skriver Aftonbladet.

►LÄS MER: Ny metod "flaggar" misstänkt hedersvåld


Kring 62 procent av killarna får bara umgås med killar.

”Jag vill inte att min dotter ska vara ute och festa lika sent som killarna. Hon får gå ut och träffa vänner men hon måste vara hemma på kvällen. Jag vill inte att någon skada henne och hennes rykte. Det kommer drabba henne resten av livet om hon har ett dåligt rykte”, säger en 39-årig man i studien.

– De jag möter och de jag mött ser inte sig själva som förtryckare, de ser sig som familjens överhuvud. De ser det som en självklarhet att familjens rykte och heder till varje pris måste skyddas, säger advokaten Elisabeth Massi Fritz, som arbetar med hedersrelaterade brott.

►DEBATT: Inga barn i Sverige ska tvingas vara gifta


Enligt henne döljer dig hedersrelaterade brott bakom statistiken – tvång och hot, påtvingade äktenskap, grova fridskränkningar och grova kvinnofridskränkningar.

– Det finns också ett stort mörkertal som vi inte ser och som vi i Sverige måste ta tag i med hårdhandskarna, säger hon till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott