Motormännens lokalklubbar har gjort stickprovskontroller på några orter i landet.
Motormännens lokalklubbar har gjort stickprovskontroller på några orter i landet.

Kvällarna blir allt mörkare. Men i snitt bär endast åtta procent av gångtrafikanterna reflexer. Det menar branschorganisationen Motormännen i en undersökning.

Endast 23 procent av barn upp till 12 år bär reflex. Bland tonåringar är det sex procent, bland pensionärer nio procent och bland vuxna sju procent.

I snitt bär åtta procent av gångtrafikanterna reflexer, enligt stickprovskontroller som Motormännens lokalklubbar har gjort på några orter i landet.

– En ökad användning av reflexer vinner alla på. Vare sig man går, cyklar, åker kollektivt eller kör bil vill man färdas säkert i trafiken, säger Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Visste du det här om reflexer?

Många påkörningsolyckor

40 procent av de fall där gångtrafikanter skadas sker i påkörningsolyckor mellan november och februari – och 57 procent av de drabbade är kvinnor, enligt Transportstyrelsen. 40 procent av olyckor med skadade fotgängare har inträffat på eller i närheten av ett övergångsställe.

– Trots allt ljus i städer är det ofta svårare att upptäcka en gående i stadsmiljö. Som gående ska man också tänka på att ta hänsyn till avståndet och hastigheten hos de fordon som närmar sig när man ska gå över ett övergångsställe, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Blinkande lyktor och brist på reflexer – här är misstagen som kan stå cyklisterna dyrt

”En billig försäkring”

En mörkklädd person utan reflexer syns först på 20 till 30 meter avstånd från en bil med halvljus. Med bra reflexer kan en person upptäckas på cirka 125 meters håll, enligt Motormännen.

– Att bära reflex är en billig försäkring för att minska risken att bli påkörd. Det gäller både gående och cyklister. Som bilförare är det också viktigt att vara extra uppmärksam på övriga trafikanter när det är mörkt ute, säger Khabat Amin i pressmeddelandet.

Så kan en reflex rädda ditt liv.

Tips för att synas i trafiken

Bära reflexväst, reflex eller en tänd lampa nu när det är mörkt en stor del av dygnet.

Reflexen syns bäst i rörelse, antingen genom att ha den/de hängande eller långt ner på ben och armar för att vara synliga från olika håll.

Reflexer håller inte hur länge som helst, en repig reflex har sämre reflexförmåga än en repfri.

Källa: Transportstyrelsen

LÄS MER: Så syns du bäst i mörkret – fem tips som räddar liv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset