Oftast är det tomtekostymen som sätter stopp för tron på jultomten.
Oftast är det tomtekostymen som sätter stopp för tron på jultomten.

Oftast är det tomtekostymen som sätter stopp för tron på jultomten. Mer än hälften av svenskarna fick reda på att tomten inte finns på egen hand när de kände igen personen bakom masken. Det visar en undersökning från Yougov.

Majoriteten av svenskarna avslöjade tomtebluffen på grund av dålig maskering. I en undersökning från Yougov svarar 57 procent att de fick reda på att tomten inte finns genom att de kände igen personen bakom tomtemasken.

Om du vill att tron på tomten ska överleva så länge som möjligt bör du alltså införskaffa ett bra skägg, en bra tomtekostym och ett gäng renar, gärna flygande, med tillhörande släde.

LÄS MER: Kalle Anka-effekten rasar på julafton – ”inte lika heligt”

Föräldrar avslöjar

Ett fåtal svenskar, 3 procent, fick drömmen om tomten kraschad av media, enligt undersökningen. Något fler, 9 procent, fick mysteriet kring tomten förstört av en vän.

Men för dem som inte lyckas lista ut tomtebluffen på egen hand är det vanligast att en förälder ingriper och berättar att tomten inte finns. På så sätt fick 14 procent reda på sanningen.

För 11 procent avslöjades tomtes icke-existens av en släkting, enligt undersökningen.

LÄS MER: Sanningen bakom julbråken 2018

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om julen