Majoriteten av svenskarna föredrar ett borgerligt bröllop framför ett kyrkligt.
Majoriteten av svenskarna föredrar ett borgerligt bröllop framför ett kyrkligt.

Om alla svenskar skulle gifta sig idag skulle majoriteten av vigslarna vara borgerliga. Enligt en ny undersökning vill bara strax över en fjärdedel av befolkningen gifta sig i kyrkan medan närmare 20 procent låter sin partner bestämma.

Majoriteten av svenskarna vill ha ett borgerligt bröllop. Det visar en ny undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Metro. De som deltog svarade på om de, oavsett nuvarande civilstånd, skulle vilja gifta sig kyrkligt eller borgerligt om bröllopet var idag. 34 procent av de svarande uppgav att de vill gifta sig borgerligt medan 26 procent uppgav att de vill ha ett kyrkligt bröllop.

LÄS MER: Populärt med vigsel på nya sätt

Enligt svenska kyrkans egen statistik har antalet kyrkliga vigslar sjunkit kraftigt. 1995 var ungefär 65 procent av alla vigslar i Sverige kyrkliga. 2009 var siffran nere på 40 procent. Men enligt Pernilla Jonsson, analyschef på kyrkokansliet i svenska kyrkan, börjar nedgången plana ut.
– Det sjönk väldigt snabbt under tidigare år. Men vad vi har sett nu är en stor förändring. Under de senaste åren är det fler som gifter sig, men det är samtidigt inte en mindre andel av dem som gifter sig i svenska kyrkan, säger Pernilla Jonsson.

I dag menar hon att ungefär 33-34 procent av alla dem som gifter sig i Sverige gör det kyrkligt.
– Där har vi legat från 2013 till i dag och vad vi ser nu är en stabilisering. Det har helt klart skett en förändring sedan tidigare. Enligt sociologisk forskning går den yngre generationen mot mer traditionella värden, men det beror också på traditioner inom familjen och vart man bor.

LÄS MER: Löfven: Alla präster ska viga samkönade par

Av de som deltog i Yougov-undersökningen uppgav 34 procent att de identifierar sig med en religion medan 58 procent svarade att de inte gör det. Närmare en femtedel av deltagarna uppgav även att det inte spelar någon roll om de gifter sig borgerligt eller kyrkligt utan att det beror på vad deras partner vill.
– Kyrklig sed, som till exempel giftermål, dop och konfirmation, är starkare i vissa delar av landet. Svagast är det i Mälardalen och därefter kommer Norrland. Mest kyrklig tradition har vi i områdena kring Värmland och ner över Väst- och Sydsverige, säger Pernilla Jonsson.

Vigslar i Sverige nu och då

2017: 52 497 par gifte sig medan 24 210 par skilde sig.

2016: 53 817 par gifte sig, varav ungefär 34 procent av dem var kyrkliga vigslar. 24 258 par skilde sig.

2010: 56 555 par gifte sig, varav ungefär 36 procent av dem var kyrkliga vigslar. 25 151 par skilde sig.

2000: 43 138 par gifte sig, varav ungefär 61 procent av dem var kyrkliga vigslar. 22 082 par skilde sig.

1970: 43 278 par gifte sig, varav ungefär 79 procent av dem var kyrkliga vigslar. 12 943 skilde sig.

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB, och Svenska kyrkans kyrkostatistik.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset