Var fjärde svensk har varit otrogen. Vanligen på grund av en attraktion, men också för att de inte är kära eller tillfredsställda i sin relation. Det visar en ny undersökning.

Alloverpress.

Varför är man otrogen? En ny undersökning har svaret.

25 procent av svenskarna har någon gång varit otrogen mot en tidigare partner och var tionde har varit otrogen mot sin nuvarande partner. Det visar en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro.

– Jag är inte förvånad men jag önskar att siffran vore lägre. Det är ganska vanligt med otrohet tyvärr. Speciellt när folk inte är i sitt fulla sinnes bruk, säger relationsexperten Jacqueline Joo.

Vanligaste anledningen till otroheteten var att man var attraherad av en annan. Det uppger hela 39 procent. Den näst vanligaste anledningen är att man inte var kär (19 procent), följt av att man inte fått sina behov tillfredsställda (15 procent), visar undersökningen.

– Attraktion är ju grundgrejen till otrohet. Det som är intressant är att många inbillar sig att intresset för andra kommer att dö ut bara för att man hittar en partner som man stadgar sig med. Det är nog den största lögnen som många intalar sig. För så är det ju så klart inte.

Det som skiljer en otrogen person mot en trogen i denna situation, enligt Jacqueline Joo, är en person som tänker att det är naturligt och sunt – och därmed inte behöver agera på det.

– Det säger en del om en persons syn på relationer överlag om man agerar på det och därmed inte ser vad det leder till på lång sikt. Vi kommer aldrig kunna se till att vi inte kan bli attraherade av någon annan, men vi kan alltid styra över hur vi agerar på det.

Undersökningen visar att 55 procent av de som varit otrogna mot sin nuvarande partner inte tänker berätta det.

Bör man berätta?

– Det är en fråga som är helt omöjlig att besvara. Har man varit otrogen ska man ställa sig frågan: Varför gjorde jag det här? Och inte bara utvärdera sig själv, utan även relationen.

Stämmer devisen: En gång otrogen, alltid otrogen?

– Jag tror inte att det finns någon gen direkt. Men om man kommit undan med otrohet utan att det blev några konsekvenser av det och dessutom inte fick några skuldkänslor är man nog beredd att ta en andra risk. Särskilt om det sätter i gång belöningscentret i hjärnan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset