Amning i offentliga miljöer är en omstridd fråga som titt som tätt seglar upp i den offentliga debatten. Men acceptansen för offentlig amning tycks i själva verket vara relativt hög.

Hasse Holmberg / TT
Enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro tycker 76 procent av svenskarna att det är okej med offentlig amning.

Offentlig amning har länge varit en omdebatterad fråga. För något år sedan stormade det på Twitter efter att folkvettsexperten Magdalena Ribbing sagt att det inte passar sig att amma överallt, och förra året lanserades den rikstäckande kampanjen ”Du kan amma här” med förhoppningen att skapa ett amningsvänligare klimat i Sverige och få fler mammor att våga amma i offentliga miljöer.

Senast i helgen skrev Metro en artikel om en manlig gäst på ett kafé i Australien som fick lämna lokalen efter att ha klagat på en ammande mamma.

LÄS MER: Amningshetsarna borde skaffa en meningsfull hobby

En undersökning som Yougov har gjort på uppdrag av Metro visar att acceptansen för offentlig amning tycks vara ganska stor. Av de tillfrågade uppger 76 procent att de tycker att det är okej att amma offentligt. Samtidigt svarar 42 procent av kvinnorna i åldrarna 18 till 74 att de inte ammat offentligt medan 49 procent uppger att de gjort det.

– Överlag är amning något vi ser väldigt positivt på. Jag tror att det varierar från kvinna till kvinna och mamma till mamma vad man tycker, säger Anouk Jolin, projektledare för Amningskurs för blivande föräldrar genom Sensus och Amningshjälpen, till Metro.

Jolin säger samtidigt att saker som rör kroppen och kroppsvätskor är väldigt tabubelagt.

– Det är väldigt många diskussioner på forum på nätet och det är mycket där man läser, men egentligen när man pratar med människor så tror jag att de allra flesta ser positivt på det.

– Min uppfattning är att de allra flesta blir bekväma med erfarenhet och att acceptansen blir större och större allt eftersom man landar i sin roll som mamma, när amningen kommer igång och funkar väl, säger hon och fortsätter:

LÄS MER: Mannen klagade på kvinna som ammade – fick lämna lokalen

– Det är också ett sätt att kunna föra barnets talan, för det lilla barnet kan inte uttrycka sig och genom att göra amningen i offentliga miljöer mer accepterad och normal, någonting som bara görs är det gynnsamt för barnet som faktiskt är helt och hållet beroende av mamman till en början, om det är så att man ammar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om amning Yougov