Var fjärde person ligger en gång varannan månad eller mindre. Det visar en ny riksomfattande undersökning om svenskars sexvanor som genomförts av RFSU.

Att tappa sexlusten då och då är ett vanligt problem. En ny undersökning som Norm har genomfört på uppdrag av RFSU visar att sex av tio svenskar upplever bristande sexlust. Vanligast är problemet bland kvinnor där närmare var femte svarar att de har ofta har minskad sexlust. De vanligaste orsakerna är stress, trötthet och brist på egen tid.

►LÄS MER: Så många sexpartners har svenskarna haft

När det kommer till hur ofta svenskarna har sex så svarar var fjärde person att de ligger en gång varannan månad eller mindre. Var tredje person har sex en gång i veckan eller oftare och så få som två procent ligger dagligen.

I åldersgruppen 30-49 år har man också oftare sex än de i åldern 50–69 år.

►LÄS MER: Så ofta behöver du ha sex för att vara lycklig

– Många svenskar lever ett stressigt liv där det är helt normalt att i perioder känna sig för trött för att ens tänka på sex. Det är den vanligaste orsaken till att många faktiskt inte har sex oftare än sex gånger per år. Förutom stress kan bristen på energi vara relaterad till att man inte får i sig alla mineraler och vitaminer som kroppen behöver, vilket i sin tur kan påverka sexlusten, säger Jessica Åström, produktchef på RFSU i ett pressmeddelande. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa