Många av partiledarna tappar i stöd – och den senast tillträdda fortsätter att gå bäst hem hos folket. Metro har listan över hur populära alla partiledarna är just nu.

I februari månads Yougovundersökning om partiledarnas popularitet får nio av tio partiledare sämre resultat än när frågan ställdes förra gången i december.

I fyra av fallen är nedgången statistiskt säkerställd. Det gäller Ebba Busch Thor (KD), Stefan Löfven (S), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).

I undersökningen får deltagarna sätta poäng från ett till fem kring hur bra de tycker om partiledarna, oavsett vilket parti den svarande själv röstar på. Ett på skalan motsvarar ”mycket dåligt” och fem på skalan ”mycket bra”.

Bara en av partiledarna, Ulf Kristersson från Moderaterna, hamnar ovanför mitten av skalan, med ett snitt på 3,12.

– Det är rätt dyster läsning att vi har så impopulära partiledare i Sverige, säger Sören Holmberg, professor emeritus vid Göteborgs universitet.

LÄS MER: Så ligger partierna runt fyraprocentsspärren till

Moderatledaren seglade in på toppositionen direkt när han tillträdde sin post i höstas. Men nu minskar alltså även hans popularitet.

– Ulf Kristersson har kanske haft sin smekmånad, kommenterar Sören Holmberg.

Den enda som får högre popularitetssiffror i februari än i december är Gudrun Schyman, partiledare för Feministiskt initiativ.

Stödet är just nu lägst för Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin, som får 2,26 respektive 2,24 i genomsnittsbetyg.

LÄS MER: Socialdemokraternas stöd rasar stort

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 12-15 januari 2018. Sammanlagt har 1 526 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 175 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset