Niklas Edin ledde svenskarna genom OS-invigningen i Sydkorea. I Sverige vill en majoritet av folket inte se ett olympiskt spel.
Niklas Edin ledde svenskarna genom OS-invigningen i Sydkorea. I Sverige vill en majoritet av folket inte se ett olympiskt spel.

Många svenskar följer OS i Pyeongchang från tv-soffan. Om åtta år kan det räcka med att gå ut på gatan. Men stödet för ett vinter-OS i Sverige är lågt, visar en ny undersökning.

Sveriges olympiska kommitté, SOK, har lämnat in en intresseanmälan om att få ansöka om OS 2026. Det är ingen bra idé, tycker en majoritet av svenska folket.

Enligt en opinionsundersökning från Radiosporten svarar 53 procent av svenskarna nej på frågan om Sverige ska ansöka om att stå värd för spelen. 34 procent svarar ja och 14 procent vet ej.

Ganska bra siffror, tycker SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

– Internationella olympiska kommittén helt ändrat spelplanen för ansökningar. Det är en process som är kortare, enklare, billigare. Det finns helt andra möjligheter för oss och det spelar oss i händerna, säger han till Radiosporten.

LÄS MER: Så bra går det för Sverige i OS – jämfört med tidigare år

Stockholm ska vara huvudort för spelen, är det tänkt. Men Stockholms stad har ännu inte ställt sig bakom en eventuell ansökan.

Samtidigt visar Radiosportens undersökning att stödet för ett OS i Sverige är mindre i Stockholm än i andra delar av landet.

– Jag skulle kunna tänka mig att siffran blir betydligt högre om vi når ut med att IOK höjt bidraget till nio miljarder kronor. Ett OS-evenemang kostar ungefär 13 miljarder exklusive investeringar. Nio miljarder är en unik stor summa som kommer in i vårt land, säger Reinebo.

Längdskidåkaren Calle Halfvarsson är positiv.

– Det tror jag alla vi tycker är kul, ett hemma-OS. Det är det inte alla som får uppleva, det är ytterst ovanligt, säger han till Radiosporten.

LÄS MER: Lista: Här är Sveriges mesta medaljörer i vinter-OS genom tiderna

Fakta: OS 2026

  • Om OS arrangeras i Sverige är tanken att Stockholm ska vara huvudort, men att exempelvis de alpina grenarna ska köras i Åre och backhoppningen i Falun.
  • Först i september 2019 fattar Internationella olympiska kommittén beslutet om vilken stad som får arrangera spelen 2026.
  • Förutom Stockholm har bland annat Sion, Sapporo och Calgary visat intresse.

Källor: SOK/IOK

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset