1 av 10 undviker att ställa en fråga om sitt underliv när de besöker ett apotek för att det är pinsamt.
1 av 10 undviker att ställa en fråga om sitt underliv när de besöker ett apotek för att det är pinsamt.

Kvinnor har dålig koll på sitt underliv visar en ny undersökning. Endast var femte kvinna har tittat på sin snippa med en spegel. – Många vågar inte prata om sina underlivsbesvär, säger apotekaren Daniela Rohlén.

Underlivet har stor betydelse för kvinnors hälsa. Samtidigt visar en ny undersökning från YouGov, genomförd på uppdrag av Apoteksgruppen, att nästan en tredjedel av alla kvinnor undviker att prata om besvär kopplade till underlivet med sina vänner och att knappt hälften är nöjda med hur deras underliv ser ut.

Undersökningen visar också att 1 av 10 undviker att ställa en fråga om sitt underliv när de besöker ett apotek för att det är pinsamt.

– Många av våra kunder vågar inte prata om sina underlivsbesvär eller fråga vad som är normalt, och här ser vi att vi har en viktig roll i att öppna upp för samtal och ge bra råd, säger apotekaren Daniela Rohlén som driver ett av Apoteksgruppens apotek i Göteborg.

LÄS MER: Konstnär har gjort en skulptur som luktar vagina

Det vill Apoteksgruppen ändra på. Därför drar de nu i gång kampanjen ”Hej snippan!” på kedjans apotek. Det består bland annat av en necessär för intimprodukter där intäkterna oavkortat går till Svenska FN-förbundets projekt Flicka som bland annat motverkar kvinnlig könsstympning och att flickor gifts bort mot sin vilja.

– Vi vill med det här initiativet stödja det viktiga arbete som Svenska FN-förbundet gör för unga flickors rättigheter. Vi vill också tydliggöra att snippan har en stor betydelse för alla kvinnors välbefinnande, säger Maria Mårfält, kommunikationschef på Apoteksgruppen.

LÄS MER: Kvinna fick frätskador i underlivet på Sahlgrenska

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa