Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är poplär bland landets studenter.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är poplär bland landets studenter.

Vänsterpartiet är det populäraste partiet bland Sveriges studenter. Det visar en ny undersökning från Studentkortet där V får ett stöd på 20 procent.

Vänsterpartiet är storfavorit bland Sveriges studenter, det visar en undersökning från Studentkortet som bygger på en webbenkät som skickats ut till 125 468 varav 3 090 svarat. Om det var val idag skulle 20,52 procent av studenterna rösta på Vänsterpartiet.

Om det vore val idag, vilket parti skulle du rösta på?

Henrik Malmrot, förbundsordförande i Ung Vänster, har flera förklaringar till framgången.

– Jag tror att vi är ganska många i den här generationen som är trötta på samhället överlag. Man märker att det är svårt att få tag på bostad och på ett jobb. Jag tror att vi är de enda som visar att en annan värld är möjlig, säger han.

LÄS MER: Stor guide: Det vill partierna inom åtta olika ämnen

Samtidigt landar både Moderaterna och Socialdemokraterna på dryga 13 procent i mätningen, vilket är långt under det stöd partierna har fått i andra mätningar. Pär Zetterberg, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, tror att det handlar om att politiken börjat handla mer om värderingsfrågor.

– Det är nog så att värderingar och ideologier är på frammarsch. Det har varit ett oerhört fokus på mitten och svårt att skilja ut de stora partierna från varandra. Nu går vi mer mot en polariserad politik med mer fokus på värderingsfrågor och större skillnader mellan partierna, säger han.

Att just Vänsterpartiet lockar många studenter skulle kunna handla om att de pratar mycket om frågor som unga har ett engagemang för, enligt Pär Zetterberg.

– Vänsterpartiet kanske symboliserar de postmaterialistiska värderingarna om miljöfrågor och tolerans som särskilt finns hos unga. I dessa tider när det finns utmaningar från det högra hållet med Sverigedemokraterna som utmanar på flera av de punkterna så kanske man tar rygg på det partiet som mest tar upp rygg på den typen av värderingar, säger han.

Den senaste opinionsmätning från Studentkortet publicerades i november förra året och då svarade nästan 30 procent att de inte bestämt vilket parti de skulle rösta på. Nu svarar bara 3 procent att de inte vet.

– Det finns det belägg för. Nu är det så nära valet så att de börjar närma sig ett beslut nu, säger Pär Zetterberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset