Att spara pengar kan vara allt annat än lätt. Metro har pratat med en privatekonom som ger tips för vad du ska tänka på när du sparar.
Att spara pengar kan vara allt annat än lätt. Metro har pratat med en privatekonom som ger tips för vad du ska tänka på när du sparar.

Det skiljer sig åt hur svenskarna sparar. Nästan var femte person har sparat en årsinkomst eller mer. Samtidigt som 15 procent har mindre än en månadslön tillgodo. Metro har pratat med en privatekonom om hur du kan lägga undan mer pengar.

En månadslön på banken är för lite. Det menar privatekonomen Ingela Gabrielsson från Nordea.

Undersökningen som är gjord av Yougov på uppdrag av Metro visar att det svenska sparandet skiljer sig dramatiskt.

– Har man (mindre än en månadslön) kanske man skulle försöka sträva efter att spara lite mer till buffert och ha ett automatiskt sparavdrag varje månad, förklarar Ingela Gabrielsson.

Samtidigt säger hon att en årslön är lite för mycket. Istället rekommenderar hon att man har ett litet buffertsparande på sitt sparkonto och att man placerar resten av sparpengarna i ett så kallat investeringssparkonto, ISK, som innehåller både fonder och aktier för att få mer avkastning.

Sex procent uppger i Metros undersökning att de inte har några pengar alls på ett sparkonto.

– Ha som mål att ha minst två månadslöner på sparkontot och ett automatiskt sparande varje månad, säger Ingela Gabrielsson.

LÄS MER: 13 enkla tips på hur du får lönen att räcka längre

Det är också bättre att inte sätta ribban för högt för hur mycket man ska spara om man är ung, menar hon. Starta med ett lägre belopp, och om det går bra, höj beloppet efter hand.

– Du kan till exempel tänka att du ska spara tio procent av sin lön. Säg att du har 20 000 kr i nettoinkomst, då kan du spara 2 000 kr i månaden. Man kan ha det som ett mål och går inte det så får man spara mindre, förklarar Gabrielsson och understryker att allt sparande är bra.

Hon tipsar även att du kan dela upp de tio procenten i två delar – den ena till buffertsparande och den andra i aktier eller fonder.

LÄS MER: Tio tips – så sparar du tusenlappar varje månad

Det vanligaste felet en del gör, enligt Ingela Gabrielsson, är att de tänker att du ska lägga undan de pengar som finns kvar i slutet av månaden.

– Man ska göra tvärtom, du ska sätta av det direkt när lönen kommer in. Bestäm ett belopp och ha samma varje månad. Då vänjer du dig vid vilka pengar du har kvar på ditt lönekonto och det är det du får använda.

Det skadar heller inte att ha olika konton för olika saker, till exempel ett semesterkonto och ett för en framtida kontantinsats. Du kan ha hur många konton du vill och det kostar inget.

När det kommer till aktier och fonder säger 18 procent av de svarande i Metros undersökningen att de har en årsinkomst eller mer placerade. Något färre än de 22 procent som uppgav att de inte hade något sparande alls i aktier eller fonder.

Att köpa och spara i aktier kan för en del kännas ganska svårt och riskabelt. Eftersom pengarna placeras i företag styrs din ekonomi av hur värdet på företaget stiger eller faller.

Om du istället väljer att sätta pengarna i en fond, som består av en mix av aktier, sprider man ut riskerna. Om några aktier skulle gå dåligt finns förhoppningsvis andra som ökar i värde.

Men huruvida du ska välja aktier eller fonder beror på vem du är och hur mycket pengar du har.

– Jag tycker att fonder är en bra start. Men om du är nyfiken och vill lära dig mer kan du prova att bara köpa några få aktier, säger Ingela Gabrielsson.

Information om undersökningen

Undersökningen är genomförd i YouGovs onlinepanel under perioden 11‐15 augusti 2017. 1526 personer har genomfört undersökningen.

Målgrupp är kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen för kön, ålder, region och senaste riksdagsval.

YouGovs onlinepanel i Sverige bestående av 60 000 förrekryterade kvinnor och män i åldrarna 18+ som vill delta i undersökningar. Panelen är en så kallad accesspanel.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om ekonomi pengar