Stora skillnader på äldre och yngres källkritikskunskaper.
Stora skillnader på äldre och yngres källkritikskunskaper.

Var tredje svensk kan för lite om källkritik för att kunna ta reda på om information på nätet stämmer eller inte. Det visar en undersökning från opinionsföretaget Novus.

Knappt hälften av svenskarna tycker det är enkelt att se skillnad på falska och pålitliga nyheter på nätet. Men ungefär var tredje känner att de kan för lite om källkritik för att kunna ta reda på om information i form av bilder, filmer eller fakta är korrekt eller inte. Det visar en undersökning från opinionsföretaget Novus som utförts på uppdrag av företaget Telenor.

Undersökningen visar också att det är skillnad på den yngre och äldre generationens kunskaper om källkritik. Personer mellan 18 och 29 år anser att 68 procent av den information de tar del av på nätet är opålitlig. För personer mellan 50 och 79 år är motsvarande siffra 56 procent.

LÄS MER: På tisdag är det Källkritikens dag – så här följer du den

De yngre anser också att de är bättre på källkritik och enligt undersökningen kan lite mer än hälften av dem enkelt urskilja sann information från falsk. Bland äldre är kunskaperna sämre och bara var tredje person i åldersgruppen tycker att de kan se skillnad på fakta och falsarier.

Men de äldre är noggrannare när det kommer till att kolla upp källor. Bara var femte person i gruppen uppger att de inte brukar kolla upp nyheter från okända sajter. Bland yngre ser det annorlunda ut – bara var tredje brukar kolla upp okända källor.

LÄS MER: Han har gjort det enklare att förstå källkritik på nätet – prisas för sina insatser

Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag.

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm.

I efterhand? Allt material laddas upp på Lilla Viralgranskaren, där även föreläsningarna från förra Källkritikens dag ligger.

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset