Utländska medier uppmärksammar dagens nyhet om att SD är största parti, enligt en undersökning från Yougov.
Utländska medier uppmärksammar dagens nyhet om att SD är största parti, enligt en undersökning från Yougov.

Metro publicerade under torsdagen nyheten om att SD är Sveriges största parti, enligt en väljarundersökning från undersökningsföretaget Yougov. Nyheten har uppmärksammats enormt i Sverige – men även i utländska medier.

Den stora, brittiska tidningen Financial Times skriver att anti-immigrationspartiet Sverigedemokraterna visar en tydlig ökning i vad som annars brukar vara ett starkt socialdemokratiskt fäste.

Även Financial Times drar parallellen, likt politiska experten Stina Morian, att morden på Ikea har haft en påverkan på resultatet.

►LÄS MER: Yougov: Nu är SD Sveriges största parti

Tidningen skriver vidare att man ser liknande missnöjespartier runt i Europa och andra nordiska länder växa starkt. Men enligt Financial Times har inte Sverigedemokraterna kunnat ingå i regering på grund av sina nynazistiska rötter och för att man blivit utesluten av alla andra partier.

I övrigt tar norska, danska och finska medier upp nyheten om SD:s resultat i Yougov-undersökningen.

Danska TV2 sätter rubriken: ”Mätning: Kontroversiellt högerparti är Sveriges största”.

►LÄS MER: SD: Tabun kring invandringsfrågan har släppt

Finska public service-bolaget Yle skriver att så många som 46 procent av svenskarna anser att flyktingfrågan för närvarande är den viktigaste politiska frågan. Även Yle tar upp Ikea-morden i sin text för att avsluta med att 37 033 personer sökte asyl i Sverige under juli, enligt Migrationsverket.

Norska Dagens Næringsliv konstaterar förutom nyheten att Yougov-undersökningar tenderar att ge Sverigedemokraterna ett högre resultat än andra mätningar.

►LÄS MER: Forskaren: SD:s framgång unikt i svensk partihistoria

►LÄS MER: Här är det enda sättet att stoppa SD:s framgång

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset