Kvinnan åtalas för olaga dataintrång och brott mot tystnadsplikten.
Kvinnan åtalas för olaga dataintrång och brott mot tystnadsplikten.

En undersköterska vid Skånes universitetssjukhus åtalas för att ha läckt sekretessbelagd information om en skottskadad patient till en bekant.

Undersköterskan ringde en manlig bekant, som är kriminell, och berättade att en person på sjukhuset vårdas för skottskador och hade en hotbild mot sig. Samt att mannen bevakades med beväpnade vakter på sjukhuset, rapporterar SR.

LÄS MER: Tre släppta efter mordet i Malmö – polisen kallar in förstärkning

Avlyssnades

Det hon inte var medveten om var att polisen avlyssnade mannens telefon och kunde därmed höra att hon gav ut sekretessbelagd information.

– Det är såpass allvarligt att det går till ett åtal. Det är väldigt allvarligt, säger Matz Widerström, medicinsk rådgivare på Region Skåne, till SR.

LÄS MER: Kvinna kidnappades i säck och dumpades i skog – man döms till 10 års fängelse

Åtalas

Kvinnan åtalas för bland annat olaga dataintrång, då hon loggat in i sjukhusets datasystem och aktivt letat efter information om patienter som blivit skjutna mellan 1 januari 2016 och 2 april 2018. Detta ska hon inte heller haft någon anledning till att göra, enligt sjukhuset.

LÄS MER: Misstänkt rymde från sjukhus – åtalas nu för dubbelkidnappning

Förnekar brott

Kvinnan åtalas nu för olaga dataintrång och brott mot tystnadsplikten. Hon förnekar brott och menar istället att hon sökt efter informationen på begäran av kollegor.  

Hon är tills vidare avstängd från sin tjänst i väntan på rättegång. Fälls hon riskerar hon böter eller högst två års fängelse, samt att bli av med sin tjänst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skåne