Undici har bytt till nya lokaler, med nya ägare, men har samma koncept.
Undici har bytt till nya lokaler, med nya ägare, men har samma koncept.

Undici

Filmen "Darling" kunde ha spelats in på Undici.
Det lite stela och folktomma Östermalm som Johan Kling skildrar i "Darling" drabbar besökaren med full kraft på Tomas Brolins förra krog, som bytt ägare och adress till Grev Turegatan 30, tidigare lokal för shots- och skumpapalatset Nox.

Vi äter i tom matsal, förutom två män som sitter bakom skynke på övervåningen. Den vänliga servitrisen är blond med designerjeans och platta vita gymnastikskor. Belysningen består i dekorerade glödlampor, mattan är en rya av ljusgrön badrumsmodell och kalendabrarna skimrar plastigt.

Restaurangen är elegant på Katrin Zytomierska-vis. På ingivningsfesten i juni underhöll Doktor Alban. Den subkultur som Undici är värd åt kan verka deppig på vardagar. Men personligen tycker jag brats är intressantare nyktra, liksom darriga av en genomlyst tomhet. Jag låter sarkastisk, men menar att ställen som Undici har ett sociologiskt värde i disciplinen folklivsforskning.

Maten är mer ombonad i karaktären – kantarelltoast (138) är en macka med en duktig hög svamp. Ankleverterrine med friterade krutonger, 154, är också rejäl för att bygga på en lyxprodukt, och jag är förtjust i hur de stora frasiga smörgåsliknande krutongerna kontrasterar terrinens pastejkonsistens.

Eftersom stämningen kan sammanfattas som händelselös var jag nöjd med mitt val av helstekt forell (248) – pill med skinn och ben håller en sysselsatt och fisken var salt och smörig.

Ångest väcktes i personalstyrkan när vi skickade ut reninnanlåret (248) – mitt sällskap fann skivorna råa på ett mer blött än blodigt sätt. Förmodligen en fråga om preferens, men Undici reagerade som man gjort något fel och strök rätten från notan plus bjöd på efterrätter (hjortron och bakad höstäpple, mycket bra).

Den överdrivna generositeten kändes dock mer pajigt servil än professionell – och för att svära mig och Undici fri från mutmisstankar fick jag istället lov att dricksa i överkant.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset