För en miljard minuter sedan skrevs Johannes evangelium om Jesus. För en miljard timmar sedan började människan tala. För en miljard dagar sedan började våra förfäder gå upprätt. En miljard kronor då? Så mycket ökar USA:s skulder – varje timme.

Man kan skylla på Bushs skattesänkningar, men de förklarar inte ens en fjärdedel av USA:s underskott det senaste decenniet. Till det kommer ökade utgifter på sjukvård, jordbruk, stimulanspaket och krig. Amerikanerna har helt enkelt smittats av tidens sjuka: spenderbyxinkontinens.

Många har fått en släng. När Italien och Grekland fick euron och kunde låna lika billigt som de rika tyskarna började de också leva som tyskar – trots att de fortfarande producerade som italienare och greker. Det var i det läget det framstod som rimligt att gå i pension vid 55 års ålder och ge grekiska lokförare 50 000 kronor i bonus om året om de tvättar händerna.

Euroländerna lovade att aldrig ha en statsskuld högre än 60 procent av BNP. I dag är Finland och Slovakien de enda stora medlemmarna som klarar det. Frankrikes skuld är 90, Italiens 120 och Greklands snart 160. Undrar du varför nyfödda skriker? De föds med en skuld på 200 000 kronor. 
Och det här är ändå de gamla goda tiderna. Allt färre unga arbetande ska i framtiden bekosta pensioner och vård för allt fler äldre. Om systemen inte ändras kommer dagens rekordskulder femdubblas. 

Ekonomijournalistik begränsar sig ofta till att berätta om börsen gick upp eller ned. Det ger intrycket att börsen inte har att göra med verkliga händelser. Visst är börsen humörstyrd, men nu har den fått stora skälvan för att de här skulderna kan sänka hela ekonomin.

Finansmarknaden har fått sån makt för att våra politiker vill låna pengar av den för att täcka utgifterna varje dag. Den som är satt i skuld är inte fri. Om det uppstår tvivel på att en stat kan betala tillbaka vill man förstås ha högre ränta för att kompensera för risken. Då växer skulden än mer och det gör även risken att inte kunna betala tillbaka. Om det till slut inte går ihop blir det ett blodbad på Europas banker, som har lånat ut pengarna. Det är ändå många som kan hålla huvudet kallt just nu. De har nog inte förstått stundens allvar.

+ Estland, Lettland, Litauen. 20 år av självständighet.

Storbritanniens David Cameron vill hindra upplopp genom kontroll över sociala medier. Kina jublar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset