Polisen i Finland vill inte gå ut med några detaljer. Arkivbild.
Polisen i Finland vill inte gå ut med några detaljer. Arkivbild.

En 21-årig kvinna från Helsingfors har häktats, misstänkt för att ha planerat ett massmord i en skola.

Skolan har informerats om hotet, men polisen vill inte gå ut med några detaljer eftersom förundersökning pågår. Förberedelserna inleddes i mars i fjol och pågick till mitten av september i år, rapporterar finländska medier.

Kvinnan greps i torsdags och häktades i söndags. Enligt tidningen Ilta-Sanomat, som först rapporterade om den planerade skolmassakern, är 21-åringen inte känd av polisen sedan tidigare.

"Förundersökningen har precis inletts, men det är fråga om förberedelse av ett massmord i en skola. Förberedelsen har pågått under en längre tid men polisen har nu lyckats stoppa den", säger kommissarie Jonna Turunen vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande som citeras av Yle.

Åtal mot kvinnan ska väckas senast den 1 november. Brottsrubriceringen är förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa, vilket kan ge fängelse i upp till fyra år.

Två gånger har Finland drabbats av tragiska skolskjutningar. I november 2007 dödades nio personer på en skola i Jokela när en elev öppnade eld. Ytterligare tolv personer skottskadades. I september 2008 dödades elva personer och tre skadades då en elev i Kauhajoki sköt omkring sig med ett halvautomatiskt vapen. I båda fallen begick gärningsmannen självmord.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset