Ung Vänster öppnar för porrförbud i Sverige
Ung Vänster öppnar för porrförbud i Sverige

Storbritanniens premiärminister David Cameron vill stoppa nätporren med en ny lag. Ung Vänster anser att det kan vara en bra idé även i Sverige.

"Att titta på porr är ingen rättighet. Samhället har ett ansvar för att skydda kvinnor från en industri som bygger på utnyttjande och exploatering."

Det skriver Johanna Granbom, förbundsstyrelseledamot i Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster, på SVT Debatt. 

Tidigare i veckan föreslog Storbritanniens premiärminister David Cameron hårdare tag mot porr på nätet. En ny lag ska tvinga bredbandsanvändare att välja mellan att slå av eller på ett familjefilter när de surfar. För nya kunder ska filtret vara påslaget som standard. Porr som som föreställer våldtäkter totalförbjuds.

Förslaget har gett upphov till en hätsk debatt om internetcensur i Storbritannien och flera andra länder. 

Ung Vänsters Johanna Granbom skriver på SVT Debatt att det skulle kunna vara bra att införa liknande bestämmelser i Sverige:
"Lagstiftning och förbud kan vara en väg att gå."

Men regler löser inte grundproblemet, fortsätter Granbom. 
Kärnan är i stället maktperspektivet. 
" Praktiskt taget all porr är gjord av och för män. En naturlig följd av det är att den skapar och återskapar en absurt skev och ojämlik bild av sex, där kvinnans roll är att bli dominerad och förnedrad, medan mannen är den som har initiativet och ska tillfredsställas", skriver hon.

Att internet och porr diskuteras kritiskt i skolan är mycket viktigare än familjefilter, anser Johanna Granbom:
"Sexualiseringen av det offentliga rummet och inte minst internet tvingar unga att förhålla sig till budskap om hur de ska se ut och förväntas bete sig i sexuella relationer, och skolan måste kunna ge en annan bild."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset