”Hungerspelen” utspelas i framtiden och handlar om en grupp ungdomar som utkämpar en dödsmatch i direktsänd tv. Jennifer Lawrence spelar huvudrollen Katniss Everdeen.
”Hungerspelen” utspelas i framtiden och handlar om en grupp ungdomar som utkämpar en dödsmatch i direktsänd tv. Jennifer Lawrence spelar huvudrollen Katniss Everdeen.

”Harry Potter”, ”Twilight” och ”Hungerspelen”. Film­­bolagen storsatsar på ungdomsböcker. – Det handlar om pengar, säger Metros filmrecensent C-G Karlsson.

Den 23 mars nästa år är har storsatsningen ”Hungerspelen” Sverigepremiär. Filmen baseras på den första delen av Suzanne Collins ungdomsromantrilogi och beräknas bli en lika stor kassasuccé som böckerna.

Enligt C-G Karlsson, Metros filmrecensent, finns det två förklaringar till filmbolagens satsningar på ungdomsböcker.
– Unga är den största gruppen biobesökare och kan man locka dem får man bra publiksiffror, säger han.

Skådespelarnas unga ålder kan också spela in.
– Eftersom de som spelar i filmerna ofta är ungdomar är de billiga jämfört med om man skulle spelat in samma filmer med stora stjärnor, säger C-G Karlsson.

En svensk ungdomsroman som ska bli film är ”Cirkeln” av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Levan Akin (”Katinkas kalas”) kommer att regissera och Ulf Synnerholm (”Linas kvällsbok”) är producent.

Redan innan boken släpptes i april hade bland andra filmbolaget 20th Century Fox visat intresse för remakerättigheterna.
– Men det betyder inte att en remake blir av det för det, säger Sara Bergmark Elfgren som skriver filmmanuset till ”Cirkeln”.

Varför tror du att filmbolagen satsar på ungdomsböcker?
– Kanske för att de vill fylla tomrummet efter ”Harry Potter” och ”Twilight” och för att de märkte att de kunde tjäna pengar på det, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset