Elias Alfredsson från Näsland, Bjurholm, dyker upp under Mars månad.
Elias Alfredsson från Näsland, Bjurholm, dyker upp under Mars månad.

I en almanacka för 2016 med namnet ”Den nakna sanningen” poserar unga bönder från Västerbotten lättklätt i lantbruksmiljö – för att rikta fokus på det svenska jordbruket, och få fler unga att intressera sig för branschen.

LRF Ungdomen Västerbotten

Bonden Emma Bäckström är en annan av modellerna i LRF Ungdomen Västerbottens kalender. Hon står för produktionen av kalendern tillsammans med Malin Pellbrant som Metro talat med.

LRF Ungdomen Västerbotten

Framsidan på kalendern, med Mikael Grundström från Robertsfors. 

Privat

Malin Pellbrant, är en av initiativtagarna till och modellerna i LRF Ungdomen Västerbottens kalender.

Tolv medlemmar i LRF Ungdomen Västerbotten, en lokal ungdomsförening inom Lantbrukarnas riksförbund, kastar kläderna för att uppmärksamma lantbruket på ett minst sagt lättsamt sätt.

– Vi funderade på olika sätt att nå ut till mycket folk, och någonting som brukar dra mycket intresse är ju lite naket, men vi har ändå försökt att hålla en seriös ton i kalendern, för det är faktiskt ett viktigt problem som vi vill belysa, säger Malin Pellbrant, bonde och ledamot, som tillsammans med Emma Bäckström står för produktionen av kalendern, till Metro.

► LÄS MER: Mjölkbonden Arne vill få politiker att agera – rappar om mjölkkrisen

Syftet med nakenkalendern är att rikta fokus på det svenska jordbruket, i en tid då gemene man enligt Pellbrant börjar komma för långt från landsbygden och var maten kommer ifrån.

– Vi blir allt färre bönder i Sverige och allt hänger ihop. Så länge folk köper våra produkter så får vi finnas kvar, men trenden ser ju ut som så att allt mer mat importeras. Och det är klart att det blir mindre och mindre attraktivt att jobba inom en bransch där det inte går jättebra.

Hittills har reaktionerna på almanackan endast varit positiva. Och att det nakna skulle stå i vägen för budskapet tror inte Malin Pellbrant.

– Man skulle kunna ta det på fel sätt innan man har sett kalendern, men den är väldigt rolig och väldigt oskyldig så jag tror inte att någon ska behöva ta illa upp.

► LÄS MER: Ryssland får inte köpa svensk mjölk – köper upp svenska kor

De lättklädda kalenderbilderna, som satjen Lantbruk & Skogsland först skrev om, varvas även med information om lantbruket.

Kalendern började säljas i torsdags. All eventuell vinst från försäljningen går till biståndsorganisationen We Effect.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik